accesskey_mod_content

Europa analitza la importància de mesurar la demanda de dades dins del sector públic

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 març 2022

Quins són les necessitats de les institucions públiques europees que reutilitzen dades obertes? Esta és la pregunta que es plantegen des de la Comissió Europea, a través de la iniciativa europea de open data data.europa.eu, i que comença a l'informe “Measuring data demand within the public sector”, publicat per la iniciativa.

L'informe " Measuring data demand within the public sector(Obri en nova finestra) ” s'emmarca dins d'una sèrie d'accions que data.europa.eu està duent a terme per a fomentar la reutilització de dades per part del sector públic. Es tracta d'una campanya d'un any de durada que inclourà diversos articles i un webinar. La campanya culminarà amb un segon informe on s'arreplegaran les conclusions observades.

Este primer informe senta les bases dels temes a tractar, marcant 3 objectius:

  • Aclarir la importància de les institucions públiques com a reutilisadores de dades.
  • Identificar mètodes i bones pràctiques per a avaluar la demanda de les institucions públiques.
  • Estimular el debat sobre la manera més apropiada de fomentar la reutilització de dades obertes per part de les institucions públiques.

En definitiva, es vol fomentar un sector públic impulsat per les dades, que els reconega com un actiu integral per a la formulació de polítiques, la prestació de servicis, la gestió i la innovació pública.

Els avantatges de la reutilització de dades obertes per part de les institucions públiques

Tradicionalment, en l'ecosistema de dades obertes, s'ha seguit un enfocament on els rols estaven dividits: el sector públic era el proveïdor de dades i el sector privat era el reutilisador. No obstant açò, esta situació està canviant i cada vegada més institucions són conscients dels avantatges d'aprofitar el potencial de les dades obertes.

L'informe ressalta com l'OCDE ha identificat tres àrees en les quals la reutilització de dades pot millorar l'eficàcia de les institucions públiques:

  1. Anticipar la governança. Les dades obertes ajuden a predir tendències i patrons amb la finalitat de mitigar els riscos emergents i respondre a crisis en desenvolupament. Un exemple és el  quadre de comandament interactiu  elaborat per el Eurostat amb indicadors estadístics, mensuals i trimestrals. Este quadre és utilitzat per diferents països per al seguiment de la recuperació econòmica i social lligada a la pandèmia de Covid-19.
  2. Disseny i prestació de polítiques i servicis. Les dades obertes ajuden a entendre els problemes, involucrar a la ciutadania i impulsar la formulació de polítiques amb base empírica. L'informe posa l'exemple de les  regions del Mar Bàltic , on l'ús transfronterer de dades governamentals obertes s'està aplicant a la millora dels servicis socials.
  3. Gestió de rendiment. Les dades obertes també poden repercutir en una major productivitat del sector públic, un ús més eficient dels recursos i una millor avaluació de les polítiques. En este sentit,  el portal de dades agroalimentàries de la Comissió Europea , que integra dades de múltiples institucions europees, facilita el càlcul d'indicadors clau per a l'avaluació de polítiques agrícoles en tots els països.

Les dades obertes, per tant, ajuden al fet que els servicis i polítiques públiques siguen més eficients, però també més sostenibles, inclusius i de confiança, beneficiant a ciutadans i empreses. No obstant açò, a pesar d'estos avantatges, ens trobem amb que moltes dades de les institucions públiques encara no fluïxen lliurement, sinó que es troben en sitges. Falten incentius per a compartir, però també hi ha por a la pèrdua de control, entre altres factors.

L'informe indica que la solució passa per  tindre en compte i  mesurar la demanda de dades de les institucions públiques. El fet de conéixer els beneficis que genera l'obertura de determinats dades, fa que altres institucions també s'animen a la seua obertura i reutilització. En este sentit, l'informe destaca, entre uns altres, els esforços d'Espanya, en comprometre's amb les comunitats d'usuaris i supervisar la reutilització de dades públiques a través de la Iniciativa Aporta.

Els enfocaments existents per a avaluar la demanda de dades de les institucions públiques

Després d'esta primera part centrada en els beneficis, l'informe passa a analitzar els enfocaments i indicadors que existixen actualment en el panorama europeu per a avaluar les necessitats de les institucions públiques com a reutilisadores de dades, amb la finalitat de determinar quins són els mètodes més adequats.

La revisió bibliogràfica i l'anàlisi dels marcs de mesurament internacionals mostren que el mesurament de la demanda no és habitual. Els enfocaments i indicadors desenvolupats per les institucions de la UE i els Estats membres són escassos, i se centren a fomentar la demanda de les dades que ja estan disponibles, sense determinar el grau de reutilització real de les dades públiques disponibles ni l'impacte que s'aconseguix amb ells. A més, habitualment estan centrats en els reutilisadors en general i en col·lectius com a empreses, periodistes, societat civil, etc., oblidant-se del sector públic.

Entre els països més avançats en la matèria, l'informe esmenta a Espanya, on s'adopta una estratègia proactiva, a través de reptes i hackathons, esdeveniments de cocreación, sessions informatives i formacions periòdiques.

A l'hora de mesurar l'impacte, es recomana  combinar mètodes quantitatius i qualitatius , com per exemple:

  • Analitzar les adreces IP i les estadístiques webs.
  • Implementar tècniques de rastreig web (per exemple, APIs de cerca) per a identificar mencions a la reutilització de dades obertes.
  • Anàlisis quantitatives de les Piulades que esmenten dades obertes.
  • Realització de qüestionaris online i entrevistes amb reutilisadors.
  • Ús de formularis de contacte perquè els usuaris puguen compartir casos d'ús o sistemes de valoració perquè puguen puntuar els datasets.

A Espanya,  bastants iniciatives(Obri en nova finestra)  ja han posat en marxa estos mecanismes, juntament amb altres addicionals.

L'informe també repassa alguns índexs i informes internacionals en cerca d'indicadors que mesuren la demanda. Molts, com el  Global Open Data Index(Obri en nova finestra) , el  Open Data Barometer(Obri en nova finestra)  o el  Open Data Inventory (ODIN)(Obri en nova finestra) , se centren en la provisió de dades i no inclouen cap indicador per a calcular la demanda de dades obertes per part de les institucions públiques o dins d'elles. No obstant açò,  ací també la situació està canviant i trobem altres informes com el  European Open Data Maturity Assessment(Obri en nova finestra)  o el  Open Data Readiness Assessment (ODRA)(Obri en nova finestra)  que sí inclouen este tipus de mètrica. També el futur  Global Data Barometer(Obri en nova finestra) , elaborat per la iniciativa llatinoamericana de dades obertes ILDA i la Xarxa de Dades per al Desenvolupament (Data for Development Network), inclourà indicadors de la demanda com a part de l'estudi

 En este sentit, l'informe inclou en l'annex dos taules, una amb la visió general dels marcs examinats i un altre que agrupa els indicadors inclosos en aquests marcs que poden ser aprofitats per a analitzar la demanda de dades obertes de les institucions públiques.

Pròxims passos

El document finalitza amb una llista de qüestions clau sorgides de la investigació, que s'utilitzaran per a impulsar un debat entre les parts interessades sobre mètodes i indicadors adequats per a mesurar la demanda de dades de les institucions públiques, en el context del portal data.europa.eu. Alguns exemples d'estes preguntes són: quins són les activitats adequades per a atraure als reutilisadors del sector públic o com poden aprofitar-se les mètriques automatitzades per a mesurar la demanda de dades de les institucions públiques.

Dimarts que ve 29 de març tindrà lloc un  webinar(Obri en nova finestra)  on s'abordarà este informe. Ponents de diferents organismes explicaran com ells es relacionen amb els reutilisadors de dades de les institucions públiques, mesuren la seua demanda i incorporen les dades a les seues polítiques de dades obertes. Pots inscriure't en  este enllaç(Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic