accesskey_mod_content

Els conjunts de dades estadístiques d'alt valor previstos en Pla Nacional d'Estadística 2021-2024

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 març 2024

En 2023 es va modificar la Llei 37/2007 sobre la reutilització de la informació del sector públic on es va emfatitzar el deure impulsar l'obertura de dades d'alt valor publicats amb llicència d'atribució de dades obertes en format llegible per màquines i acompanyats de metadades que descriguin les característiques dels conjunts de dades.

L'any 2023 ha estat sens dubte l'any de la Intel·ligència artificial.  Això ha situat a les dades, i per tant a les dades obertes , de nou en un primer plànol, ja que es tracta de la matèria primera que alimenta aquesta tecnologia, clau per a la creació de valor en la nostra economia cada vegada més digital.

Potser per això 2023 ens ha deixat també un  bon nombre de novetats pel que fa a l'impuls de l'obertura de dades , moltes de les quals podrien traduir-se en la creació d'un important valor econòmic i social a través de la reutilització. Una d'aquestes novetats se substancia en la  obligació per part dels organismes del sector públic d'obrir en el primer semestre de 2024 una sèrie de conjunts d'alt valor , ja especificats en un  reglament que es va publicar en els últims dies de 2022  per concretar l'establert en la reforma de la  directiva de dades obertes de 2019 . En concret, es tracta de sis categories temàtiques d'alt valor: geoespacial, observació terrestre i ambientals, meteorologia, estadística, societats i propietat de societats i mobilitat.

Amb la finalitat de  complir amb aquesta obligació i amb la resta de les quals s'estableixen en la Directiva 2019/1024 , en 2023 s'ha modificat a Espanya la  Llei 37/2007 sobre la reutilització de la informació del sector públic . En aquesta modificació s'emfatitza el deure impulsar l'obertura de dades d'alt valor publicats amb llicència d'atribució de dades obertes ( CC BY 4.0  o equivalente), en formato legible por máquinas y acompañados de metadatos que describan las características de los conjuntos de datos.

El Sistema Estadístic Europeu i el Pla Estadístic Nacional 2021-2024

De les sis categories temàtiques, la número quatre, Estadística, està dedicada a conjunts de dades estadístiques, caracteritzada per la seva àmplia definició i especificació. Es recolza en el  Sistema Estadístic Europeu  que garanteix que les estadístiques europees elaborades en tots els Estats membres siguin fiables, seguint uns criteris i definicions comunes i tractant les dades de la manera adequada perquè siguin sempre comparables entre els diferents països de la UE. En concret, el reglament defineix 21 conjunts estadístics com a dades d'alt valor (en realitat, inclou 22, però una d'elles és redundant ja que es desglossa en tres components: població, fertilitat i mortalitat).

El  Institut Nacional d'Estadística  forma parte del Sistema Estadístico Europeo y se encarga de la producción de las estadísticas nacionales armonizadas que  Eurostat  després recopila, analitza i elabora per oferir xifres comparables, de manera que es puguin definir, escometre i analitzar les polítiques comunitàries.

A Espanya, el  Pla Estadístic Nacional  és el principal instrument que ordena l'activitat estadística de l'Administració General de l'Estat, columna vertebral de les estadístiques per a finalitats estatals. Actualment estem entrant en l'últim any de vigència del període 2021-2024, etapa per la qual es va publicar el pla actual a la fi de 2020.

El Pla Estadístic Nacional 2021-2024 inclou noves línies estratègiques com la utilització de noves fonts d'informació, entre les quals es troba, per exemple, el Big Data i les bases de dades massives. També promou nous models de producció, com les estadístiques experimentals, i incorpora una especial atenció en la inclusió de perspectives de gènere, discapacitat, edat i nacionalitat, així com millores en la informació sobre el mercat immobiliari, especialment quant a lloguers.

Els conjunts estadístics de dades d'alt valor

En aquestes línies estratègiques, el pla no recull encara cap esment als conjunts de dades d'alt valor. No obstant això, com el pla es desenvolupa i executa mitjançant programes anuals específics que detallen les  operacions estadístiques que es realitzen, els seus objectius, els organismes involucrats, i els crèdits pressupostaris  necessaris per al seu finançament, és possible fer-nos una idea de quins d'aquestes operacions estadístiques estan alineades amb els 21 conjunts estadístics del reglament de conjunts de dades estadístiques d'alt valor.

La següent taula mostra les possibles equivalències:

Conjunts de dades estadístiques d'alt valor

Equivalència en l'Inventari d'Operacions Estadístiques (IOE)

‍Producció industrial

‍Fitxa 30050 del IOE,  Índexs de Producció Industrial .

‍Desglossaments de l'índex de preus industrials per activitat 

‍Fitxa 30051 del IOE ,  Índexs de Preus Industrials .

Volum de vendes per activitat 

‍Parcialment contemplat en la fitxa 32092 del IOE,  Estadística de Vendes, Ocupació i Salaris en les Grans Empreses i PIMES  i en la fitxa 32096,   Vendes Interiors Diàries .

‍Estadístiques de la UE sobre comerç internacional de béns: exportacions i importacions

‍No sembla tenir una correspondència clara en el pla, ja que les operacions estadístiques previstes sobre comerç internacional estan centrades en els serveis, mentre que l'intercanvi de béns es treballa quant als intercanvis entre Estats Membres de la UE. No obstant això, una part de les dades especificades podrien trobar-se en la fitxa 30029 del IOE,  Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya: Principals Agregats , encara que potser amb un nivell major d'agregació al requerit.

‍Fluxos turístics a Europa

‍Moltes similituds amb el definit en la fitxa 16028 del IOE,  Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (FRONTUR)  i la fitxa 1603,  Enquesta de Turisme de Residents (ETR/FAMILITUR) .

‍Índex de preus de consum harmonitzats 

‍Fitxa 30180 del IOE,  Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) .

‍Comptes nacionals — principals agregats del PIB

‍Fitxa 30029 del IOE,  Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya: Principals Agregats .

‍Comptes nacionals: principals indicadors sobre les empreses

‍Comptes nacionals: principals indicadors sobre les llars 

‍Despeses i ingressos públics

‍Té el seu reflex en les tres fitxes del IOE sobre la liquidació de pressupostos dels diferents nivells de l'administració pública: la fitxa 31125,  Estadística de Liquidació dels Pressupostos de l'Estat i dels seus Organismes Públics, Empreses i Fundacions , la fitxa 31030  Liquidació de Pressupostos de les Comunitats Autònomes (MHAC)  i la fitxa 31026  Liquidació de Pressupostos de les Entitats Locals (MHAC) .

‍Deute brut consolidat de les Administracions Públiques 

‍Comptes i estadístiques mediambientals

‍Té el seu reflex en les vuit fitxes (de la  30084  a la  30095 ) de l'inventari d'operacions estadístiques que s'ocupen dels Comptes mediambientals. Veure llistat  aquí .

‍Població 

‍Fitxa 30264 del IOE,  Indicadors Demogràfics Bàsics .

‍Fertilitat

‍Mortalitat‍

‍Fitxa 30271 del IOE,  Taules de Mortalitat .

‍Despesa sanitària corrent 

‍Fitxa 54012 del IOE,  Expliques Satèl·lits de la Despesa Sanitària Públic .

‍Pobresa

‍Enquesta de Condicions de Vida (ECV).

‍Desigualtat

‍Ocupació

‍30308 del IOE,  Enquesta de Població Activa (EPA) .

‍Desocupació

‍‍Mà d'obra potencial

‍Fitxa 30308 del IOE, Enquesta de Població Activa (EPA) que a més conté a la fitxa 30309 del IOE,  Enquesta Comunitària de Força de Treball (ECFT) .

En definitiva, sembla que la major part de les variables clau que el reglament europeu ha previst per als conjunts estadístics d'alt valor estan ja produint-se d'acord amb el pla estadístic nacional vigent. El pla estadístic nacional, que succeirà a l'actualment vigent, començarà en 2025 i de ben segur es publicarà al llarg d'aquest 2024. Aquest any veurem a Europa un intens treball per complir amb les obligacions del reglament, ja que, a més, la Comissió Europea ha publicat recentment l'informe " Identification of data themes for the extensions of public sector High-Value Datasets " on s'inclouen  set noves categories que s'estudia considerar com a dades d'alt valor  i que previsiblement acabaran sent incloses en el reglament.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic