accesskey_mod_content

El redissenyo de ciutats gràcies a la IA i les dades obertes

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

19 març 2024

Els futurs avanços en els camps d'intel·ligència artificial i dades obertes repercutiran, igual que en altres sectors, en el disseny i planificació de ciutats més intel·ligents, sostenibles i habitables per a tots els seus habitants.

La planificació i gestió urbana és complicada, perquè és necessari preveure, analitzar i donar solució a innombrables interaccions de gran complexitat. Per això, és raonable esperar importants avancis fruit de l'anàlisi de les dades que les ciutats obren cada vegada amb més freqüència sobre  mobilitat , consum de  energia , climatologia i contaminació, planificació i ús del sòl, etc. Les noves tècniques i eines que ens proporciona la intel·ligència artificial generativa combinada, per exemple, amb els  agents intel·ligents  permetran una  interpretació i simulació més profundes de les dinàmiques urbanes .

En aquest sentit, aquesta nova combinació de tecnologies podria ser utilitzada per exemple per dissenyar ciutats més eficients, sostenibles i habitables, anticipant les necessitats futures de la població i adaptant-se dinàmicament als canvis en temps real. Així, els nous models urbans intel·ligents s'utilitzarien per optimitzar des del flux del tráfico, fins a la distribució dels recursos, gràcies a la simulació del comportament a través d'agents intel·ligents.

Urbanist.ai  és un dels primers exemples de plataforma avançada d'anàlisi urbana, basada en intel·ligència artificial generativa, que pretén transformar la forma en què es conceben actualment les tasques de planificació urbana.  Els serveis que proveeix actualment ja permeten la transformació participativa d'espais urbans a partir d'imatges, però la seva ambició va més enllà i preveuen incorporar noves tècniques que redefineixin la forma en la qual es planifiquen les ciutats. Existeix fins i tot una  versió d'UrbanistAI pensada perquè els nens  puguin introduir-se al món de la planificació urbana.

Si anem un pas més enllà, la generació de models de ciutats en tres dimensions és alguna cosa que eines com  InfiniCity  ja han posat a la disposició dels usuaris. Encara que encara hi ha molts reptes que resoldre, els resultats són francament prometedors. Gràcies aquestes tecnologies es podria abaratir substancialment la generació de  bessons digitals  en els quals realitzar simulacions que anticipin problemes abans de la seva construcció.

Dades disponibles

No obstant això, com ocorre amb altres avanços basats en IA Generativa, aquestes qüestions no serien possibles sense les dades i, molt especialment, sense les dades obertes.  Tots els nous avanços en IA usen una combinació de dades privades i públics en el seu entrenament, però en pocs casos se sap amb certesa quin és el dataset d'entrenament, ja que no es fa públic. Les dades poden provenir d'una gran varietat de fonts, com a sensors IoT, registres governamentals o sistemes de transport públic, i són la base per proporcionar una  visió integral de com funcionen les ciutats  i com interactuen els seus habitants amb l'entorn urbà.

La creixent importància de les dades obertes per a l'entrenament d'aquests models es reflecteix en iniciatives com el  Grup  Grup de Treball sobre actius de dades de IA i Govern Obert, engegat pel Departament de Comerç dels Estats Units, i que s'encarregarà de preparar les dades públiques obertes per a la Intel·ligència Artificial . Això significa que no només tinguin formats llegibles per màquines, sinó que també comptin amb metadades que siguin comprensibles per màquines. Amb les  dades obertes enriquits per metadades i organitzats en formats interpretables, podria aconseguir-se que els models d'intel·ligència artificial llancessin resultats molt més precisos

Una font de dades bàsica i de llarga trajectòria és  OpenStreetmap (OSM) , un projecte col·laboratiu que posa a la disposició de la comunitat un mapa lliure i editable amb dades geogràfiques obertes a nivell global. Inclou informació detallada sobre carrers, places, parcs, edificis, etc. que resulta crucial com a base per a l'anàlisi de la mobilitat urbana, la planificació del transport o la gestió d'infraestructures. L'immens cost d'elaborar un recurs d'aquestes característiques només està a l'abast de les grans companyies de tecnologia, per la qual cosa el seu valor és incalculable per a totes les iniciatives que ho utilitzen com a base.

Altres conjunts de dades més específiques com  HoliCity , un actiu de dades 3D amb informació estructural rica, que inclou 6.300 vistes del món real, estan demostrant un gran valor. Per exemple, un recent treball científic basat en aquest conjunt de dades ha demostrat que és possible que un model alimentat amb milions d'imatges de carrers pugui  predir característiques d'un veïnat, com poden ser el valor dels habitatges  o les taxes de criminalitat.

En aquesta línia, Microsoft ha alliberat una extensa col·lecció de contorns d'edificis generats automàticament a partir d'imatges de satèl·lit, cobrint gran quantitat de països i regions.

Els  Microsoft Building Footprints  proporcionen una base detallada per al modelatge 3D de ciutats, anàlisis de densitat urbana, planificació d'infraestructures i gestió de riscos naturals, que ofereixen una visió precisa de l'estructura física de les ciutats.

També disposem de  Urban Atles , una iniciativa que ofereix un accés gratuït i obert a informació detallada d'ús i cobertura del sòl per més de 788 Àrees Urbanes Funcionals a Europa. Forma part del programa  Copernicus Land Monitoring Service , i proporciona una perspectiva molt valuosa sobre la distribució espacial de les característiques urbanes, incloent àrees residencials, comercials, industrials, àrees verdes i cossos d'aigua, mapes d'arbres als carrers, mesuraments de l'altura dels blocs d'edificis i, fins i tot, estimacions de població.

Riscos i consideracions ètiques

No obstant això, no hem de perdre de vista els riscos que suposa, igual que en altres dominis, la incorporació d'intel·ligència artificial a la planificació i gestió de les ciutats, tal com s'analitza en l'informe de Nacions Unides sobre “ Riscos, Aplicacions i Govern de la IA per a les ciutats . Per exemple, les  preocupacions sobre la privadesa i la seguretat de la informació personal  que planteja la recopilació massiva de dades, o el risc de biaixos algorítmics que poden aprofundir en les desigualtats ja existents. Per això, resulta fonamental garantir que la recopilació i l'ús de dades es realitzin de manera ètica i transparent, amb un enfocament en l'equitat i la inclusió.

És per això pel que, a mesura que el disseny de ciutats avança en l'adopció de la intel·ligència artificial, el diàleg i la col·laboració entre tecnòlegs, planificadors urbans, legisladors i la societat en general serà clau per assegurar que el desenvolupament de ciutats intel·ligents s'alinea amb els valors de sostenibilitat, equitat i inclusió. Solament així podrem garantir que les ciutats del futur no solament siguin més eficients i tecnològicament avançades, sinó també més humanes i acollidores per a tots els seus habitants.  

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Intel·ligència Artificial i Blockchain