accesskey_mod_content

L'impacte de les dades obertes en el sector empro

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

20 març 2024

Les dades obertes ofereixen informació d'interès sobre l'estat i evolució de diferents sectors, entre ells, l'ocupació.

Les dades d'ocupació solen incloure estadístiques sobre la població activa i informació sobre els empleats, així com dades econòmiques, demogràfics o relacionats amb prestacions, entrevistes, salaris, vacants, etc.  

Gràcies a aquesta informació podem tenir una visió clara de la salut econòmica d'un país i del benestar dels seus ciutadans, fomentant la presa de decisions informades. A més, també poden servir de base per a la creació de solucions innovadores que ajudin en diverses tasques.  

En aquest article repassarem algunes fonts de les quals obtenir dades obertes de qualitat d'ocupació, així com exemples d'ús per mostrar els potencials beneficis de la seva reutilització. 

On localitzar dades d'ocupació?

En datos.gob.es hi ha disponible una gran quantitat de conjunts de dades sobre ocupació(Obre en nova finestra) , destacant com a publicador a nivell nacional el Institut Nacional d'Estadística (INE). Gràcies a les dades de l'INE podem conèixer els ocupats per sector d'activitat(Obre en nova finestra) , tipus d'estudis(Obre en nova finestra)  o  jornada, així com els motius per tenir jornada parcial(Obre en nova finestra) . Les dades proporcionades per aquesta entitat també ens permeten conèixer la situació laboral de les  persones amb discapacitat(Obre en nova finestra) o per sexe(Obre en nova finestra) .  

Altres fonts de dades on localitzar informació d'interès és el Servei Públic d'Ocupació Estatal (sepe.es)(Obre en nova finestra) , on podem trobar dades estadístiques sobre demandants d'ocupació, llocs de treball i col·locacions, des de maig de 2005 fins a l'actualitat. A això cal sumar els organismes autonòmics, molts dels quals han engegat el seu propi portal de dades obertes d'ocupació. És el cas de la Junta d'Andalusia(Obre en nova finestra)

Si estem interessats a realitzar una comparació entre països, també podem acudir a les dades de l'OCDE OCDE(Obre en nova finestra) , Eurostat(Obre en nova finestra)  o el Banc Mundial(Obre en nova finestra)

Totes aquestes dades poden ser de gran interès para: 

  • Els responsables polítics, per comprendre millor la dinàmica del mercat laboral i reaccionar davant ella. 
  • Els ocupadors, per optimitzar les seves activitats de contractació. 
  • Els demandants d'ocupació, per prendre millors decisions professionals. 
  • Els centres d'educació i formació, per adaptar els plans d'estudis a les necessitats del mercat laboral. 

Casos d'ús de dades obertes en el sector empro

Tan rellevant és comptar amb fonts de dades obertes d'ocupació com saber interpretar la informació que ofereixen sobre el sector. És aquí on entren els reutilitzadors que aprofiten aquesta matèria primera per crear productes de dades que permetin donar resposta a diferents necessitats. Vegem alguns exemples: 

  • Presa de decisions i implantació de polítiques actives. Les polítiques actives d'ocupació són eines que els governs utilitzen per intervenir directament al mercat laboral, a través de capacitació, orientació, incentius a la contractació, etc. Per a això, necessiten conèixer les tendències i necessitats del mercat. Això ha portat a nombrosos organismes públics a engegar observatoris, com el del SEPE(Obre en nova finestra)  o el Principat d'Astúries(Obre en nova finestra) . També trobem observatoris específics per àrees com el d'Igualtat Igualtat i Ocupació(Obre en nova finestra) . A nivell europeu, destaca la proposta d'Eurostat:  establir requisits per crear un sistema paneuropeu d'elaboració d'estadístiques oficials i anàlisis polítiques específiques usant per a això dades obertes relatives a ofertes d'ocupació online. Aquest projecte s'ha dut a terme utilitzant la plataforma BDTI. Però aquest camp no està limitat al sector públic, sinó que altres actors també poden presentar les seves propostes. És el cas d'Iseak Iseak(Obre en nova finestra) , entitat sense ànim de lucre que impulsa un centre de recerca i transferència en economia. Entre altres qüestions, en Iseak cerquen donar resposta a preguntes com provoca la pujada del salari mínim una destrucció de l'ocupació? o per què existeix una bretxa de gènere al mercat? 

  • Rendició de comptes. Tota aquesta informació no és solament útil per als organismes públics, sinó també per a la ciutadania, a l'hora de valorar si les polítiques d'ocupació dels seus governants estan funcionant. Per això, molts governs posen aquestes dades a la disposició dels ciutadans a través de visualitzacions senzilles de comprendre, com Castella i Lleó(Obre en nova finestra) . Així mateix, en aquest camp té un paper protagonista el periodisme de dades, amb peces que apropen la informació al gran públic com aquests exemples, relatius als salaris(Obre en nova finestra)  o el nivell desocupació(Obre en nova finestra)  per zones. Si vols saber com realitzar aquest tipus de visualitzacions, te'ls expliquem en aquest exercici pas a pas que caracteritza la demanda d'ocupació i contractació registrada a Espanya(Obre en nova finestra) .

  • Impuls d'oportunitats laborals. Per apropar les dades d'interès als ciutadans que es troben en cerca activa o de noves oportunitats laborals, existeixen eines, com aquesta app de convocatòries d'ocupació pública(Obre en nova finestra)  o d'ajudes(Obre en nova finestra) , basades en dades obertes. També hi ha ajuntaments que creen solucions per impulsar l'ocupació i l'economia en la seva localitat com la   APP Paterna Empra't(Obre en nova finestra) . Aquestes apps suposen una forma de consum de dades molt més senzilla i amigable que els tradicionals portals de cerca d'ocupació. Un pas més enllà ha anat la Diputació de Barcelona. Amb el seu Cercador d'Informació i Documentació Oficial (CIDO)(Obre en nova finestra) .Aquesta eina utilitza IA aplicada a les dades obertes para, entre altres finalitats, oferir serveis personalitzats per a individus, empreses i sectors rurals, així com accés a convocatòries d'ocupació. La informació que ofereix procedeix tant de taulers d'anuncis, com del Perfil del contractant(Obre en nova finestra)  i diverses pàgines webs municipals. 

  • Desenvolupament de solucions avançades. Les dades d'ocupació també es poden utilitzar per potenciar una àmplia varietat de casos d'ús d'aprenentatge automàtic. Un exemple és aquesta plataforma estadunidense(Obre en nova finestra)  per a l'anàlisi financera que proporciona dades i informació a inversors i empreses. Per a això utilitza dades de taxes de desocupació d'EE.UU, combinat amb uns altres com a codis postals, dades demogràfiques o dades meteorològiques. Aquestes dades també es poden utilitzar per calcular riscos d'impagaments(Obre en nova finestra)

En definitiva, gràcies a aquest tipus de dades ens solament podem conèixer més sobre la situació laboral del nostre entorn, sinó també alimentar solucions que ajudin a impulsar l'economia o que facilitin l'accés a oportunitats laborals. Es tracta, per tant, d'una categoria de dades la publicació de les quals han d'impulsar organismes públics de tots els nivells. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic