accesskey_mod_content

El que suposa per a pacients i investigadors l'acord polític sobre l'Espai de Dades Sanitàries de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 març 2024

Els negociadors del PE i del Consell han acordat la creació d'un espai europeu de dades sanitàries per facilitar l'accés a les dades sanitàries personals i impulsar l'intercanvi segur/segur en honor de l'interès públic.

L'acord polític provisional sobre un Espai Europeu de Dades Sanitàries ( EHDS ), aconseguit a primera hora del divendres pel Parlament i la Presidència belga del Consell, estableix que els pacients podran accedir electrònicament a les seves dades personals de salut en els diferents sistemes sanitaris de la UE . El projecte de llei també atorga als professionals de la salut accés a les dades dels seus pacients, basant-se estrictament en el necessari per a un determinat tractament, i els pacients també podran descarregar el seu historial mèdic de forma gratuïta.

Els registres mèdics electrònics ( EHR ) inclourien resums de pacients, receptes electròniques, imatges mèdiques i resultats de laboratori (l'anomenat ús primari).

Cada país establiria serveis nacionals d'accés a dades sanitàries basades ​​en la plataforma MYHEALTH@EU(Obre en nova finestra) . La llei també crearia un format europeu d'intercanvi de registres mèdics electrònics i delinearia regles sobre la qualitat dels datos, la seguretat i la interoperabilitat dels sistemes EHR que seran monitoreados per les autoritats nacionals de vigilància del mercat.

Intercanvi de dades pel ben comú

El EEDS permetria compartir dades sanitàries anonimizados o seudonimizados, inclosos els historials sanitaris, els assajos clínics, els agents patògens, les declaracions i reemborsaments de propietats saludables, les dades genètiques, la informació dels registres de salut pública, les dades de benestar i la informació sobre els recursos, les despeses i el finançament de l'assistència sanitària, amb finalitats d'interès públic (el denominat ús secundari). Aquestes raons inclourien la recerca, la innovació, la formulació de polítiques, l'educació i la seguretat del pacient.

Estarà prohibit compartir dades per publicitar o avaluar sol·licituds d'assegurances. Durant les negociacions, els eurodiputats van garantir que no es permetria l'ús secundari en relació amb les decisions sobre els mercats laborals (incloses les ofertes d'ocupació), les condicions dels préstecs i altres tipus de discriminació o elaboració de perfils.

Proteccions més sòlides per a les dades confidencials

La llei garanteix que els pacients tinguin veu i vot en la forma en què s'utilitzen i accedeixen a les seves dades. Hauran de ser informats cada vegada que s'accedeixi a les seves dades, i tindran dret a sol·licitar o corregir les dades incorrectes. Els pacients també podran oposar-se al fet que els professionals sanitaris accedeixin a les seves dades per a ús principal, excepte quan sigui necessari per protegir els interessos vitals de l'interessat o d'una altra persona. Els eurodiputats van garantir el dret dels pacients a optar per no participar en l'ús secundari, amb certes excepcions per motius d'interès públic, de formulació de polítiques o estadístiques, i la protecció dels drets de propietat intel·lectual i els secrets comercials quan les dades rellevants es comparteixen per a ús secundari.

Les autoritats nacionals de protecció de dades supervisaran el compliment dels drets d'accés a les dades sanitàries i estaran facultades per imposar multes en cas de deficiències.

Passos següents

L'acord provisional encara ha de ser adoptat formalment per ambdues institucions abans que pugui convertir-se en llei.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic