accesskey_mod_content

Les implicacions socials i econòmiques i l'impacte en el futur digital de la Llei d'Europa Interoperable

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

16 abril 2024

El portal Europa Interoperable centralitzarà l'intercanvi i la reutilització d'aquestes solucions, catalizando els processos administratius i l'eficiència dels serveis transfronterers

L'adopció per part de la Comissió Europea de la   Llei d'Europa Interoperable(Obre en nova finestra)  marca un avanç clau en la millora del sector públic digital de la UE. Aquesta Llei té com a objectiu crear una xarxa d'administracions públiques digitals interconnectades, que no solament enforteixi la col·laboració transfronterera sinó que també acceleri la transformació digital d'Europa. En essència, la Llei exigeix avaluacions d'interoperabilitat, garantint que les modificacions del sistema de TU s'alineïn amb el   Marco Europeu d'Interoperabilitat(Obre en nova finestra)  i   les "solucionis europees interoperables"(Obre en nova finestra)  compartides . La transparència es promou mitjançant la publicació d'aquestes avaluacions, orientant a les administracions públiques cap a estàndards unificats.

Segons la llei, els organismes del sector públic estan obligats a compartir solucions d'interoperabilitat com a   programari de codi obert(Obre en nova finestra)  , amb l'objectiu de desmantellar els obstacles tècnics i organitzatius que impedeixen els serveis digitals transfronterers. El «Portal Europeu Interoperable» centralitzarà l'intercanvi i la reutilització d'aquestes solucions, catalizando els processos administratius i l'eficiència dels serveis transfronterers. A més, estructures de governança com la   'Junta Europea Interoperable(Obre en nova finestra)  ' i la comunitat supervisaran la implementació, mentre que iniciatives com els entorns de proves regulatoris impulsaran la innovació.

Les empreses estan preparades per estalviar entre   5.700 i 19.200 milions d'euros(Obre en nova finestra)  mitjançant interaccions optimitzades amb serveis públics digitals, reduint les càrregues administratives en tota la UE. Els ciutadans es beneficiaran d'estalvis benvolguts entre   5,5 i 6,3 milions d'euros(Obre en nova finestra)  i gaudiran d'una millor prestació de serveis i una major transparència governamental, la qual cosa al seu torn impulsa la confiança pública i protegeix els drets individuals.

La Llei d'Europa Interoperable presenta importants oportunitats per a iniciatives de dades obertes. En establir una xarxa interoperable d'administracions públiques digitals, promou l'intercanvi i la col·laboració de dades, facilitant la creació d'un   Espai Comú de Dades del Sector Públic Europeu(Obre en nova finestra)  . Les dades obertes es beneficiaran d'una major interoperabilitat, ja que permeten un accés més fàcil i l'intercanvi de dades del sector públic a través de fronteres. Aquesta alineació amb els principis de dades obertes contribuirà a una major transparència, innovació i eficiència en el sector públic digital, en benefici dels ciutadans i les empreses de tota Europa.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat