accesskey_mod_content

Espanya s'alia amb Estats Units i Regne Unit per llançar el Fòrum Mundial de Tecnologia de l'OCDE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

23 desembre 2022

Espanya emmarca la seva participació en el Fòrum com una forma d'impulsar una digitalització més verda i beneficiosa social i econòmicament, així com per seguir desplegant la Carta de Drets Digitals.

Espanya, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial adscrita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, s'ha sumat a Estats Units i Regne Unit per llançar el Global Forum on Technology o Foro Mundial de Tecnología de la OCDE. El projecte, anunciat en la passada Conferència Ministerial d'Economia Digital de la OCDE , celebrada en Gran Canària, pretén establir un lloc fix de diàleg sobre les oportunitats i riscos de la nova tecnologia.

Aquesta iniciativa va ser avançada el setembre passat per Estats Units i Regne Unit, però no s'ha fet efectiva fins ara, moment en el qual Espanya s'ha adscrit coincidint amb la presidència de la Conferència Ministerial.
 
El Global Forum on Technology seguirà les normes i el desenvolupament de tots els Fòrums Mundials de la OCDE , mentre aprofita i se sumeixi a altres esforços internacionals com el Fòrum Tecnològic del Futur, que va organitzar Regne Unit durant la seva presidència del G7, o el recent cim d'Economia Digital de l'OCDE. Un desplegament l'objectiu del qual consisteix a traçar un full de ruta comú que explori les oportunitats econòmiques i socials de la transició digital, alhora que analitza el seu impacte a gran escala i prengui decisions en conseqüència.

Entre les futures activitats, el projecte funcionaria a dos nivells: un amb experts, representants de l'activitat econòmica i de la societat civil; i un altre al més alt nivell ministerial o governamental, amb reunions cada dos anys per avançar en una governança global per a la transformació digital. 

La creació d'aquest Fòrum complementa a la Declaració per a un Futur Digital Segur/Segur, Inclusiu i Sostenible, signada durant la Conferència Ministerial, i que recull el compromís dels estats membres de la OCDE , la Unió Europea i els països aliats per activar una transició doble: digital i ecològica. En aquest sentit, el Global Forum on Technology pretén obrir una via directa de comunicació, intercanvi i debat per ajudar a les societats d'aquests països a adaptar-se i aprofitar aquest canvi.
 
Entre els interessos d'Espanya, destaca el desplegament de la neurotecnología i la computació quàntica. La primera ve contemplada en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, a la qual el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dedica 600 milions d'euros fins a 2023, i alberga projectes com el pioner Centre Nacional de Neurotecnología, amb seu al campus de la Universitat Autònoma de Madrid. Per la seva banda, el programa Quàntum Spain, que pretén crear un ecosistema de computació quàntica i contempla una una inversió total de 60 milions d'euros, ha aconseguit que Espanya sigui seleccionada per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus.​

Missions del Fòrum Global de Tecnologia de la OCDE

Concretament, el Fòrum Mundial sobre Tecnologia actuaria com un lloc a mitjà i llarg termini per involucrar als membres i no membres de l'en OCDE diàleg amb la indústria, els sindicats, el món acadèmic, la societat civil i les comunitats tècniques para, entre altres comeses:

  • Fomentar el diàleg estratègic i la cooperació internacional, fonamentats per experts i iniciatives externes, en temes que estan a l'avantguarda del debat mundial sobre polítiques digitals i tecnològiques. 
  • Identificar i analitzar els avanços tecnològics específics en els quals existeixen llacunes en els fòrums existents, els seus possibles impactes socials, econòmics i de sostenibilitat i les possibles implicacions per als marcs polítics i reglamentaris. 
  • Explorar enfocaments incipients als desafiaments i oportunitats que plantegen les tecnologies emergents i els models de negoci, inclosa la regulació àgil, les polítiques anticipatorias i els marcs polítics holísticos. 
  • Intercanviar bones pràctiques per a la governança de les tecnologies a fi de generar confiança entre els participants i fomentar enfocaments comuns i coherents. 

La participació d'Espanya en Global Forum of Technology el respon a seguir desplegant a nivell internacional la Carta dels Drets Digitals, una guia de referència per posar a les persones al centre de les estratègies de digitalització.

Font original de la notícia (Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic