accesskey_mod_content

Recopilatori de bones pràctiques del Share-PSI 2.0

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

20 febrer 2017

logo UE

El 31 de desembre de 2003 va entrar en vigor la Directiva Europea sobre la Reutilització de la Informació del Sector Públic. En 2013 es va revisar per englobar a un major nombre d'entitats -museus, biblioteques i arxius- amb la finalitat de impulsar l'obertura i reutilització de les dades obertes públics per part de la societat de la Unió Europea.

La  xarxa temàtica Share-PSI 2.0(Obre en nova finestra)  naixia en aquest marc, reunint a un nodrit nombre d'agents especialitzats en el camp,  procedents de vint-i-vuit països europeus(Obre en nova finestra) , amb els objectius d'identificar bones pràctiques i assessorar sobre estàndards oberts en la implementació de la Directiva Europea sobre la Reutilització de la Informació del Sector Públic(Obre en nova finestra)  (RISP) para, així, millorar la interoperabilitat i harmonització; assegurar que aquesta aplicació s'adapti a cada marc legislatiu i cultural a escala nacional; garantir els interessos comercials d'aquesta provisió tècnica, brindant especial assessorament sobre el càlcul i cobrament de costos marginals; i informar sobre el desenvolupament d'estàndards tècnics rellevants que compleixin les necessitats dels estats europeus.

En aquest context, Share-PSI 2.0 ha llançat un document que recopila una sèrie de bones pràctiques(Obre en nova finestra)  que serveixin d'orientació a totes les organitzacions públiques que compleixen amb la Directiva de la Comissió Europea; al mateix temps que amplia i contextualitza les millors pràctiques de dades a la web del W3C ajudant a maximitzar el potencial de la reutilització. Gràcies a aquest projecte, s'ha recopilat l'experiència dels membres de la xarxa i es comparteix el coneixement adquirit a través dels tallers, iniciatives, casos d'èxit i guies d'implementació que duu a terme l'entitat.

Metodologia de selecció de bones pràctiques Share-PSI 2.0

El procés seguit per la xarxa temàtica per identificar i seleccionar les millors pràctiques s'ha basat en cinc etapes el punt de les quals de partida són els estudis i experiències que intercanvien els participants en els diferents esdeveniments organitzats periòdicament per Share-PSI 2.0.

En primer lloc, s'han recopilat les històries compartides en els tallers on els moderadors van recollir tota la informació rellevant para, posteriorment, identificar les experiències i crear una primera proposta. Un consell editorial, format per alguns dels membres de la xarxa, va analitzar el material i va crear una proposta inicial d'aquelles bones pràctiques destacades i diferents de la resta.

Finalment, a través del vot dels membres del Share-PSI 2.0, es va ratificar el llistat de bones pràctiques i  aquelles que van registrar un suport superior al 80%(Obre en nova finestra) de la xarxa (un total de 48) es classifiquen incloent-se dins del document. Aquelles pràctiques descartades i altres experiències recollides en esdeveniments posteriors s'han inclòs com deu recomanacions addicionals en un annex per així completar el llistat original.

Visió general de les bones pràctiques del Share-PSI 2.0 i W3C

Segmentades en vint-i-un categories, les bones pràctiques de Share- PSI 2.0 recullen iniciatives, casos d'ús, històries reals i projectes de diversa índole que inclouen des d'idees de crowdsourcing per a la reutilització de la informació, exemples d'ecosistemes open data, estàndards de dades geoespacials o projectes d'obertura en sectors com el transport, la recerca i l'emprenedoria.

Totes les bones pràctiques segueixen un mateix esquema per facilitar la seva comprensió i aplicació per altres organismes públics europeus. D'aquesta manera, en cadascun d'ells s'explica el repte al que donen resposta, els motius per a la seva selecció i recomanacions per a la seva implementació, així com els casos reals on s'ha dut a terme en la Unió Europea i quins són les bones pràctiques relacionades.

Espanya ocupa un lloc destacat dins dels països referenciats en l'informe amb vint-i-sis bones pràctiques que inclouen des de portals de dades obertes com la plataforma regional  Open Data Canàries(Obre en nova finestra) , a normatives específiques com la  llei de reutilització del País Basc(Obre en nova finestra) , materials de suport com la  guia metodològica per a plans open data sectorials(Obre en nova finestra)  elaborada per la Iniciativa Aporta o el  manual per a una Universitat Oberta(Obre en nova finestra)  desenvolupat per la CRUE-TIC, entre uns altres.

cal destacar que les bones pràctiques desenvolupades pel Share-PSI 2.0 i aquelles elaborades pel grup de treball del W3C es complementen mútuament; aquestes últimes se centren en els aspectes tècnics de l'intercanvi de dades a la web, excloent qualsevol qüestió política que sí té cabuda en el document de la xarxa temàtica. No obstant això, des del punt de vista de l'aplicació de la Directiva, tots dos conjunts de bones pràctiques ha de tenir-se en compte com un solament i, per aquest motiu, la guia del Share-PSI 2.0 relaciona i considera les trenta-cinc best practices del W3C relacionades amb els diferents elements de la normativa europea RISP.

La guia de bones pràctiques dissenyada per Share-PSI 2.0 és prou completa perquè pugui aplicar-se tant en entorns nacionals com a locals de tota la Unió Europea. Tenint en compte que l'estat i nivell de maduresa de dades obertes en la UE és bastant heterogeni, les pràctiques recomanades per la xarxa poden convertir-se en font d'inspiració per a cada país amb la finalitat de optimitzar l'ecosistema open data nacional i seguir avançant en l'aplicació de la Directiva RISP.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (dades.gob)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (W3C)

  • Govern obert
  • Programari Lliure
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE