accesskey_mod_content

Espanya desplega la primera versió del seu node eIDAS, integrat amb el DNI-i

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

21 desembre 2016

Logo Comissió Europea

Amb l'engegada del node Espanya es converteix al primer país a tenir un node eIDAS disponible i dona un altre pas cap al compliment de les obligacions establertes pel reglament europeu eIDAS, que exigeix el reconeixement, en 2018, de les identitats electròniques emeses per altres Estats membres per a l'accés electrònic als serveis públics. 

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública (MINHAFP), a través de Secretaria General d'Administració Digital (SGAD), ha desplegat la primera versió del node eIDAS espanyol, integrat amb el DNI-i.

El node eIDAS és el component d'interoperabilitat que es connecta amb els serveis electrònics i els sistemes d'identificació nacionals, i amb els nodes corresponents d'altres Estats membres, i permet el reconeixement d'identitats electròniques emeses per altres països d'acord amb reglament europeu eIDAS(Obre en nova finestra) .

El node espanyol es basa en la implementació de referència que la Comissió Europea ha desenvolupat de les especificacions tècniques(Obre en nova finestra) que marca el reglament, i utilitza un sistema d'intercanvi de missatges conforme a l'estàndard SAML 2.0. El desenvolupament d'aquesta implementació de referència s'ha abordat com a part de la infraestructura de serveis digitals d'identitat electrònica ( CEF ID electrònica(Obre en nova finestra) ) prevista al programa europeu CEF (Connecting Europe Facility).

El programa CEF també ha recolzat, aportant co-finançament, el desplegament del node eIDAS espanyol, a través de l'acció 2014-ÉS-IM-0009, corresponent a la convocatòria d'ajudes del programa CEF Telecom para ID electrònica de 2014. El projecte ha inclòs la validació de la instal·lació del node eIDAS espanyol conforme a les especificacions tècniques marcades pel reglament, validació que ha estat realitzada pels serveis d'informàtica de la Comissió Europea.

Amb aquest desplegament Espanya es converteix al primer país de la Unió a disposar d'un node eIDAS operatiu, la qual cosa li situa en una excel·lent posició per abordar la integració amb el mateix dels serveis electrònics de les diferents Administracions, i en conseqüència, complir amb l'obligació de permetre als ciutadans de la Unió que puguin utilitzar els seus sistemes d'identificació electrònica nacionals per a l'accés als serveis públics d'altres Estats membres.

  • Identitat i Signatura electrònica
  • Interoperabilitat
  • Cooperació interadministrativa
  • Serveis electrònics