accesskey_mod_content

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats identifica les fortaleses espanyoles en IA

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

04 octubre 2019

El primer Mapa de Capacitats conté informació sobre institucions públiques i privades que investiguen i treballen en l'àmbit de la IA a Espanya

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha creat un Mapa de Capacitats amb informació sobre entitats que investiguen, desenvolupen, utilitzen o presten serveis amb tecnologies de la intel·ligència artificial (IA) a Espanya. Aquest Mapa pretén fomentar les sinergies entre les entitats espanyoles i obrir un camí de col·laboració europeu i internacional, identificant i visualitzant les fortaleses espanyoles en aquesta àrea. Aquest Mapa s'anirà actualitzant amb properes convocatòries.

El Mapa de Capacitats és crucial per conèixer l'estat actual de les diferents entitats que componen l'ecosistema de IA a Espanya. És, a més, una peça elemental per al disseny de l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, que es presentarà abans de gener 2020 i té com a objectiu alinear les polítiques nacionals destinades a fomentar el desenvolupament i l'ús de la IA a Espanya, augmentant la inversió, reforçant l'excel·lència en tecnologies i aplicacions de IA, i enfortint la col·laboració entre el sector públic i privat, de manera que es produeixi un impacte significatiu en la societat i l'economia espanyola.

El mapa mostra les característiques de les entitats que desenvolupen o incorporen serveis de IA, les tecnologies que són desenvolupades per les entitats de l'ecosistema de IA espanyol, així com les dades que afecten a altres polítiques del Govern, com l'equilibri de gènere en les entitats de IA.

Elaboració del Mapa

La creació d'un Mapa de Capacitats de tecnologies en intel·ligència artificial a Espanya ha estat una prioritat del Govern a través del Grup Interministerial en Intel·ligència Artificial, creat sota la Comissió Delegada per a Política Científica, Tecnològica i d'Innovació i en el qual han participat 16 dels 17 ministeris del Govern. Aquest Mapa és, a més, un dels objectius de l'Estratègia Espanyola de R+D+I en Intel·ligència Artificial, llançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats el passat 4 de març de 2019. El Mapa és, també, un compromís dels Estats Membres amb la Unió Europea reflectit en el Pla Coordinat de la Intel·ligència Artificial.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha liderat la creació d'aquest Mapa dins de les accions dutes a terme pel Grup Interministerial en Intel·ligència Artificial, comptant amb la col·laboració en el disseny de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Per elaborar-ho s'han rebut més de 200 aportacions de l'àmbit públic i privat. Aquestes contribucions han estat proporcionades per universitats, organismes públics de recerca, centres tecnològics, Pimes i grans empreses, bancs, consultores, asseguradores, ajuntaments i associacions. Quan la informació rebuda des d'una institució s'ha facilitat en termes d'equips o subunitats més bàsiques, aquesta s'ha agregat amb l'objectiu de destacar visualment les línies amb major massa crítica.

El resultat final és en un mapa amb 154 entitats legals, que constitueix la primera carta de presentació del desenvolupament i ús de la intel·ligència artificial a Espanya. Una eina que permet reconèixer aquelles àrees prioritàries per a la inversió de les polítiques públiques i per al sector privat.
Es pot accedir al Mapa de Capacitats a través d'https://mapa.estrategiaia.es https://mapa.estrategiaia.es(Obre en nova finestra)

 

  • Desenvolupament de Sistemes, Aplicacions i Solucions Informàtiques
  • Serveis electrònics