accesskey_mod_content

La campanya del Mes de la Ciberseguretat 2021 redueix els incidents cibernètics

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

29 març 2022

ENISA publica l'informe d'implementació del Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) 2021, que resumeix les activitats dutes a terme per reduir els incidents cibernètics i avalua la campanya de l'any passat i proporciona informació per a anys futurs.

Més de dos terços dels Estats membres que van respondre (69 %) van qualificar la implementació general de la campanya ECSM 2021 com a Bona o Excel·lent, mentre que el 73 % d'ells diu que la seva campanya ha estat efectiva per millorar la forma en què actuaria un individu si s'enfronta a amb una amenaça de ciberseguretat. Al mateix temps, el 77 % està d'acord en què la seva campanya (o la dels seus socis) ha canviat les actituds de les organitzacions cap a les ciberamenazas.

La pandèmia de Covid-19 va canviar dràsticament l'abast del Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) de l'any passat. L'objectiu de la Campanya del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2021 era anar més enllà d'informar i fomentar l'acció i el canvi de comportament amb l'objectiu final de prevenir ciberincidentes.

L'Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA) està cridada a respondre al mateix desafiament per al Mes Europeu de la Ciberseguretat de 2022 (programat per a octubre de 2022) i l'informe d'implementació de l'ECSM de 2021 s'utilitzarà com a model que proporcionarà informació útil per aconseguir l'objectiu de menys incidents cibernètics.

Aspectes destacats de l'informe ECSM 2021

L'informe resumeix les activitats realitzades per l'agència i pels organismes de la UE participants, els Estats membres, els països de l'EEE i els socis per a la campanya 2021. Proporciona una anàlisi del que va funcionar bé i presenta l'avaluació de la campanya, així com idees que es poden extreure per a anys futurs.

L'informe destaca encara més l'èxit d'ENISA de l'any anterior amb l'alt impacte de la campanya 'Pensi abans de fer clic', que va continuar tenint un èxit rotund aquest any, amb un creixement significatiu en els esments a les xarxes socials. Es va aconseguir un abast a les xarxes socials de més de 20 milions en 2021, que és més del doble de l'abast que es va aconseguir en 2020 (8,8 milions) i en anys anteriors. Els esments a les xarxes socials van augmentar a més de 23.000, la qual cosa representa un augment triple en comparació de 2020, i els seguidors de Twitter van superar els 28.000.

Per tant, basant-se en l'anàlisi del que va funcionar bé en la campanya de 2020, l'informe conclou que més eines digitals, com el video, van generar una major participació. Una sèrie d'històries de la vida real van ser acompanyades amb recomanacions pràctiques. Les infografies van ser creades i distribuïdes a través de les xarxes socials. Es va incloure contingut gamificado, com a endevinalles de xarxes socials, per involucrar a les persones de formes innovadores. En lloc de centrar-se únicament en la prevenció com en els últims anys, ENISA va proporcionar consells útils sobre com gestionar situacions a través d'un mapa interactiu de la UE(Obre en nova finestra) amb detalls de contacte que permeten als usuaris cridar a una línia d'ajuda o obtenir ajuda quan són víctimes de ciberatacs.

Mirant al futur. ECSM 2022

Aquest any serà la desena edició de l'ECSM i l'atenció se centrarà en diferents temes de ciberseguretat, en comparació d'anys anteriors. L'atenció se centrarà en Ransomware i Phishing, que són dues tendències principals que s'observen actualment en el panorama de les ciberamenazas. Els temes de la campanya de cada any es decideixen a l'inici de l'any durant una sessió de planificació que té lloc entre ENISA i socis dels Estats membres de la UE i les institucions de la UE.

Durant l'ECSM de 2022 també tindrà lloc per primera vegada un concurs de premis de la UE com a activitat pilot durant la qual se seleccionarà el millor material dels Estats membres (és a dir, el millor vídeo, la millor infografia, el millor conjunt d'eines educatives) i es traduirà a 24 idiomes oficials de la UE. El material guanyador també s'utilitzarà com a part del material de la campanya ECSM 2022. 

10 anys de l'ECSM

El Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) de 2022 coincideix amb el seu desè aniversari. La campanya ara forma part de les accions dissenyades per implementar les disposicions de la Llei de Ciberseguretat de la UE sobre sensibilització i educació, ja que la idea va ser explorada en un estudi de viabilitat en 2011 i llançat com a projecte pilot en 2012.

L'ECSM proporciona una de les àrees en les quals ENISA ajuda als Estats membres en els seus esforços per augmentar la conscienciació sobre ciberseguretat i promoure l'educació sobre ciberseguretat en tota la Unió.

Dirigida a ciutadans, organitzacions i empreses, ECSM és una campanya d'un mes de durada que es durà a terme durant molts octubres per venir, en tota la UE i més enllà.

Públic objectiu de l'informe

Aquest informe està destinat a les següents parts interessades:

  • Organitzacions que han recolzat a l'ECSM, o tenen la intenció de fer-ho en el futur.
  • Professionals de la ciberseguretat i altres col·lectius que han participat en l'ECSM.
  • Els responsables polítics nacionals i de la UE amb l'objectiu de millorar la conscienciació sobre ciberseguretat dels ciutadans i professionals.

Sobre el Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM)

El Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) és la campanya anual de la Unió Europea dedicada a promoure la ciberseguretat entre els ciutadans i les organitzacions, i a proporcionar informació actualitzada sobre seguretat digital a través de la conscienciació i l'intercanvi de bones pràctiques. Cada any, durant tot el mes d'octubre, es duen a terme centenars d'activitats en tota Europa, incloses conferències, tallers, capacitacions, seminaris web, presentacions, qüestionaris en línia i més, per proporcionar recursos perquè els ciutadans aprenguin com protegir-se en línia.

L'ECSM està coordinat per ENISA i compta amb el suport de la Comissió Europea, Europol, el Banc Central Europeu i els Estats membres de la UE, els països de l'EEE i més de 300 socis (governs, universitats, think tanks, ONG, associacions professionals, empreses del sector privat) d'Europa i més enllà.

Més informació sobre el Mes Europeu de la Ciberseguretat (ECSM) en cybersecuritymonth.eu(Obre en nova finestra) .

Informe d'implementació del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2021(Obre en nova finestra)

Mapa interactiu de la UE(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat