accesskey_mod_content

Informe europeu sobre la situació de l'administració pública digital i la interoperabilitat 2022

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

L'informe State-of-play report on digital public administration and interoperability 2022 , de la Comissió Europea, demostra que els països europeus continuen el seu camí cap a una administració cada vegada més digitalitzada, una tendència ja percebuda en edicions anteriors i accelerada després de la pandèmia del Covid-19.

Espanya, tal com reflectix el Seguiment del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF) , lidera la mitjana de resultats en els tres camps analitzats:  KPIs, Recomanacions de l'EIF i Pilars de l'EIF. El Mecanisme de Seguiment de l'EIF està organitzat en tres pilars (Principis, Nivells i Model conceptual de la interoperabilitat) que agrupen 47 recomanacions i 68 KPIs. En la majoria d'estos indicadors, Espanya se situa per damunt de la mitjana europea.

Dins de l'apartat sobre les més recents iniciatives polítiques en suport de l'administració pública digital a Europa, l'informe destaca l'adopció per part d'Espanya de la Carta de Drets Digitals , que consagra un conjunt de principis i drets que orientaran els futurs projectes normatius i el desenvolupament de polítiques públiques per a garantir la protecció dels drets individuals i col·lectius en els nous escenaris digitals

Quant a la implementació dels principis d'interoperabilitat, l'informe destaca l'aplicació del principi “solament una vegada” (onze-only) a Espanya: “Les Lleis espanyoles 39/2015 i 40/2015 promouen l'ús de procediments digitals per a facilitar documents a les administracions públiques. També estipulen que les administracions públiques no han d'exigir als interessats que aporten documents elaborats per elles. Les administracions també han d'arreplegar els documents de forma electrònica a través de les seues xarxes corporatives o consultant la Plataforma d'Intermediació de Dades (PID), que és un servici horitzontal que habilita el principi de ‘Solament una vegada’. Simplifica els tràmits administratius perquè ciutadans o empreses no hagen d'entregar dades més d'una vegada”.

L'informe llança llum sobre les iniciatives que s'han dut a terme entre 2020 i 2022 en matèria d'administració pública digital i interoperabilitat en 35 països europeus, així com sobre la situació actual de la interoperabilitat dins del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF). Per a la seua avaluació, es basa en una recopilació de dades, d'una banda, d'indicadors primaris, recopilats a través d'una enquesta difosa als punts de contacte nacionals i, d'altra banda, en indicadors secundaris, recopilats de fonts de dades externes, com el Portal de Dades Obertes , l'Índex Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) i altres iniciatives de la UE. Amb açò es mesura la implementació per part dels Estats Membres de les 47 recomanacions i 68 KPIs de l'EIF.

L'edició d'enguany de l'informe proporciona informació sobre les iniciatives globals més recents desenvolupades des de 2020 per diverses organitzacions internacionals, com les Nacions Unides i el Banc Mundial, per a recolzar a les administracions públiques a tot el món en el seu camí cap a la interoperabilitat i la digitalització.

Enllaços relacionatsEnllaços relacionats