accesskey_mod_content

Universitat oberta: obertura de la informació acadèmica a Espanya

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

18 setembre 2014

Conscients del potencial de les dades obertes i interessades a impulsar la reutilització de la informació acadèmica, les universitats espanyoles s'han submergit en la cultura open data oferint accés obert a les seues dades i resultats científics; obrint processos participatius i, fins i tot, desenvolupant els seus propis portals de dades obertes.
 

Des que presentara la versió beta de la seua plataforma en les II Jornades de Govern Obert i Opendata Sevilla al novembre de 2012, la Universitat Pablo d'Olavide s'ha convertit en un referent nacional en matèria d'universitat oberta.


Inclòs en l'III Pla Estratègic de la UPO 2014-2016(Obri en nova finestra) , l'entitat va presentar al febrer de 2014 la versió definitiva del portal, desenvolupat amb plataforma de codi obert CKAN(Obri en nova finestra) , que explica, actualment, amb onze conjunts de dades en format CSV i RDF que estan també accessibles des de datos.gob.es. Així mateix, la institució ha creat el seu propi pla d'acció en matèria de reutilització de les dades (Pla RISP)(Obri en nova finestra) , incloent pautes per a identificar, seleccionar, publicar i mantindre la informació reutilitzable així com les condicions de reutilització i els procediments necessaris per a preparar els diferents conjunts de dades.

A l'abril d'enguany, la Universitat d'Alacant va llançar el seu propi canal(Obri en nova finestra) , el qual, a pesar de tindre solament 5 mesos de vida, ja compta amb 42 conjunts de dades. A més, l'entitat ha posat en marxa la seua 1ª concurs d'idees d'aplicacions open data amb la finalitat d'estimular l'emprenedoria i complir amb el seu compromís de transparència amb la comunitat acadèmica.

El concurso, abierto hasta el día 30 de septiembre, ofrece un premio de 800 euros para la idea ganadora y 4 accésits de 300 euros para las mejores propuestas que den utilidad a los conjuntos de datos publicados en el portal o a cualquier otro conjunto de datos de la entidad que resulte interesante abrir.

A les dos anteriors iniciatives se sumen quatre portals més: la plataforma de la Universitat Pompeu Fabra(Obri en nova finestra) , que oferix el major nombre de datasets (55) del conjunt universitari nacional i forma part de l'aliança europea per a impulsar les dades enllaçades, Linked Universities(Obri en nova finestra) ; la Universitat Jaume I de Castelló(Obri en nova finestra) , que además de disponer de un portal de datos abiertos, dispone en sus estatutos que “fomentará el uso de formatos informáticos abiertos en la comunicación interna y externa, promoverá el desarrollo y el uso de software libre y favorecerá la libre difusión del conocimiento creado por la comunidad universitaria”;la Universidad de León, que en su portal, dispone de un panel de visualización de datos que ofrece la información de forma gráfica y amigable y, por último, la Universitat de Granada(Obri en nova finestra) que ha sigut l'última entitat a publicar el seu propi portal de transparència.

El teixit universitari a Espanya avança amb pas ferm cap a l'obertura de la informació acadèmica. Com recolze en la seua marxa, la Comisión Sectorial de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones de la Conferencia de Rectores de Universidades Españolas (CRUE-TIC)(Obri en nova finestra) va publicar al juny una guia on s'establixen les bases perquè les entitats acadèmiques desenvolupen les seues polítiques open data i construïsquen una universitat oberta a Espanya.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis
  • Infraestructures i servicis comuns

0 Comentaris

No hi ha comentaris