accesskey_mod_content

Els tres casos espanyols analitzats en l'informe The Use Case Observatory, del Portal Europeu de Dades Obertes

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 maig 2024

Se trata de un proyecto de investigación sobre el impacto económico, gubernamental, social y medioambiental de los datos abiertos, que se prolongará, desde 2022 hasta 2025, en los que el Portal Europeo de Datos realizará el seguimiento de 30 casos de reutilización de datos abiertos e irá publicando conclusiones en entregas periódicas.

El Observatorio de Casos de Uso (Use Case Observatory, en inglés) es una iniciativa liderada por data.europa.eu(Obri en nova finestra) , el Portal Europeu de Dades Obertes. Es tracta d'un projecte d'investigació sobre el  impacteeconòmic, governamental, social i mediambiental de les dades obertes. El projecte es perllongarà durant tres anys, des de 2022 fins a 2025, en els quals el Portal Europeu de Dades realitzarà el seguiment de 30 casos de reutilització de dades obertes i anirà publicant conclusions en entrega periòdiques.  

En 2022 va fer un primer informe(Obri en nova finestra)  i ara, a l'abril de 2024, ha  presentat el volum 2(Obri en nova finestra)  de l'anàlisi exploratòria entorn de/entorn de l'ús de les dades obertes. En esta segona entrega, analitza tretze dels casos d'ús inicials que roman en estudi, tres d'ells espanyols, i exposa, a manera de conclusions, els següents punts: 

  • El document subratlla en primer lloc el alt potencial de la reutilització de dades obertes.
  • Destaca que moltes organitzacions i aplicacions deuen la seua pròpia existència a les dades obertes. 
  • Així mateix, assenyala la necessitat de alliberar de forma més àmplia, l'impacte potencial de les dades obertes en l'economia, la societat i el medi ambient.
  • Per a aconseguir el punt anterior, assenyala el suport continu a la comunitat de reutilització com a crucial per a identificar oportunitats de creixement financer.

Els tres casos espanyols: UniversiDATA-Lab, Tangible Data i Planttes

Per a seleccionar els casos d'ús, l'Observatori va realitzar un inventari basat en tres fonts: els exemples arreplegats en estudis de maduresa(Obri en nova finestra)  que realitza cada any el portal europeu, les soluciones participants en EU Datathon(Obri en nova finestra) i els exemples de reutilització(Obri en nova finestra) disponibles en el repositori de casos d'ús de data.europa.eu. Solament es van tindre en compte aquells projectes desenvolupats a Europa, intentant mantindre un equilibri entre els diferents països.

A més, es van destacar aquells projectes que hagueren obtingut algun premi o que estigueren alineats amb les prioritats de la Comissió Europea per a 2019 a 2024. Per a finalitzar la selecció, des des data.europa.eu van realitzar entrevistes amb representants dels casos d'ús que complien els requisits i que estaven interessats a participar en el projecte.

En esta segona ocasió, el nou informe ressenya un projecte de l'àrea d'impacte econòmic, tres de l'àmbit governamental, sis de l'àrea social i quatre mediambientals.

Tant en el primer volum com en est, destaca tres casos espanyols: UniversiDATA-Lab i Tangible Data, de l'àmbit social i Planttes, en la categoria de medi ambient.

UniversiDATA-Lab, la unió de sis universitats entorn de/entorn de les dades obertes

En el cas d'UniversiDATA-Lab UniversiDATA-Lab(Obri en nova finestra) està enfocat en l'educació superior. És un portal públic per a l'anàlisi avançada i automàtic dels conjunts de dades publicades per les sis universitats espanyoles que formen part del portal UniversiDATA(Obri en nova finestra) : la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universitat Carlos III de Madrid, la Universitat Complutense de Madrid (UCM), la Universitat d'Huelva, la Universitat de Valladolid (Raïm) i la Universitat Juan Carlos I.

L'objectiu d'UniversiDATA-Lab és transformar les anàlisis estàtiques de la secció del portal en resultats dinàmics. L'informe de l'Observatori assenyala que este projecte “fomenta l'ús de recursos compartits” entre els diferents centres universitaris. També destaca com a impacte ressenyable la posada en marxa d'aplicacions web dinàmiques que lligen en temps real el catàleg d'UniversiDATA, obtenen totes les dades disponibles i realitzen anàlisis de dades en línia.

Respecte a l'informe anterior, elogia el seu “esforç considerable per a convertir dades intricades en informació de fàcil maneig”, a més d'assenyalar que este projecte proporciona documentació detallada per a ajudar als usuaris a comprendre la naturalesa de les dades analitzades.

Tangible Data, fent comprensibles les dades espacials

En el cas de Tangible Data(Obri en nova finestra) , se trata de un proyecto que transforma los datos de su contexto digital a un contexto físico mediante la creació d'escultures de dades en l'espai públic. Estes escultures de dades ajuden a les persones que manquen de certes competències digitals a comprendre'ls. Per a açò, utilitza com a fonts de dades els de organismes internacionals (per exemple, NASA, Banc Mundial) i altres plataformes similars.

En este segon volum destaquen la seua evolució “significativa”, ja que des del passat any el projecte ha passat de realitzar proves de producte mínim viable a l'entrega de projectes integrals. Esto les ha permitido “explorar oportunidades comerciales y educativas, como exposiciones, talleres, etc.”, tal y como se extrapola de las entrevistas realizadas. Además, los cuatro procesos clave (diseño, creación, entrega y medición) se han estandarizado y han hecho que el proyecto sea globalmente accesible y rápidamente desplegable.

Planttes, iniciativa mediambiental que es cola en l'Observatori

El tercer exemple espanyol, Planttes(Obri en nova finestra) , és una aplicació de ciència ciutadana que informa als usuaris sobre quines plantes estan en flor i si açò pot afectar a les persones al·lèrgiques al pol·len. Utilitza les dades obertes del Punt d'informació sobre aerobiología(Obri en nova finestra)  (PIA-UAB), entre uns altres, que complementa amb dades que aporten els usuaris per a crear mapes personalitzats.

D'este projecte, l'Observatori assenyala que, aprofitant la participació de la comunitat i la tecnologia, “la iniciativa ha aconseguit avanços significatius en la comprensió i mitigació de l'impacte de les al·lèrgies al pol·len amb el compromís de fomentar la conscienciació i l'educació durant els pròxims anys”.

Respecte al treball desenvolupat, assenyala que Planttes ha evolucionat passant de ser una aplicació mòbil a una aplicació web amb la finalitat de millorar l'accessibilitat. L'objectiu d'esta transició és facilitar als usuaris l'ús de la plataforma sense les limitacions de les aplicacions mòbils.

L'Observatori de Casos d'Ús entregarà el seu tercer volum l'any 2025. La seua raó de ser s'emmarca més enllà d'analitzar i ressenyar els assoliments aconseguits i els reptes presents. En tractar-se d'un projecte continu durant tres anys, permetrà extrapolar idees concretes per a millorar les metodologies d'avaluació de l'impacte de les dades obertes. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Infraestructures i servicis comuns