accesskey_mod_content

El nou finançament d'Horitzó Europa impulsa la investigació europea en IA i tecnologies quàntiques

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

24 abril 2024

S'ha llançat un nou conjunt de convocatòries per valor de més de 112 milions d'euros del programa de treball Horitzó Europa Digital, Indústria i Espai 2023-2024.

La Comissió Europea ha anunciat el llançament de noves convocatòries Horitzó Europa, amb un important fons de finançament de més de 112 milions d'euros. Estes convocatòries estan dirigides principalment a projectes pioners en l'àmbit de  la intel·ligència artificial (IA)(Obri en nova finestra) i les tecnologies quàntiques(Obri en nova finestra) .

Açò inclou un finançament substancial de 50 milions d'euros per a avançar en grans models de IA mitjançant la integració de noves modalitats de dades i l'ampliació de les seues capacitats. Esta convocatòria té com a objectiu el desenvolupament de IA generativa capaç de processar i generar dades multimodales, inclosos, entre uns altres, text, imatges, àudio, video i representacions 3D, mentre s'adapta a una àmplia gamma de tasques i dominis. Amb este finançament, Europa pretén liderar la creació de sistemes que IA no solament siguen potents sinó que també respecten els valors i directrius ètics europeus, en particular tenint en compte  la Llei de IA  .

Per a abordar la necessitat de transparència i solidesa en IA la , s'invertiran 15 milions d'euros en projectes que milloraran la intel·ligibilitat i fiabilitat dels sistemes de IA . La UE reconeix la importància que els sistemes de IA no solament siguen intel·ligents sinó també comprensibles i assegurances per als usuaris, recolzant així el  enfoque de la UE per a una IA centrada en l'ésser humà  .

S'invertiran 40 milions d'euros per a impulsar la investigació de tecnologies quàntiques d'avantguarda i líders en el món . D'esta inversió , 25 milions d'euros es dedicaran al desenvolupament d'una xarxa de gravímetros quàntics en tota Europa. Açò no solament millorarà la precisió en l'observació de la Terra i l'enginyeria civil. També mostrarà com les tecnologies quàntiques poden representar una millora significativa respecte de les capacitats tecnològiques actuals. La xarxa constarà d'almenys huit gravímetros (sensors de gravetat), la qual cosa demostrarà com la gravimetria quàntica pot oferir una precisió molt major que la seua equivalent clàssica i servirà com a base per a una futura infraestructura paneuropea de detecció quàntica digital.

A més, hi haurà 15 milions d'euros d'inversió centrats a estimular la investigació i el desenvolupament transnacionals en tecnologies quàntiques de pròxima generació. S'espera que estos projectes d'investigació transnacionals fomenten sinergies entre les parts interessades europees, garantint que la UE romanga a l'avantguarda de la carrera mundial de la tecnologia quàntica i consolidant la seua posició com a centre d'innovació i autosuficiència tecnològica.

Altres 6 milions d'euros d'inversió pretenen reforçar el compromís d'Europa en la normalització global de les TIC . En recolzar la participació d'experts europeus en organismes internacionals de normalització, la UE busca promoure els seus interessos i valors en el desenvolupament d'especificacions i normes tècniques globals.

Els 1,5 milions d'euros restants s'invertiran a explorar l'Humanisme Digital, un projecte que situa a les persones en el centre de la transformació digital. Este enfocament emfatitza la necessitat d'una col·laboració interdisciplinària per a garantir que l'àmbit digital respecte els estàndards europeus de dret, economia social i drets fonamentals.

Més informació sobre les àrees d'activitat d'estes convocatòries (HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-02, i HORIZON-CL4-2024-HUMAN-03) està disponible en Horitzó Europa Digital, Indústria i Espai 2023-2025. programa de treball(Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns
  • Informació i dades del sector públic