accesskey_mod_content

Ús d'HTML 5

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

Sí, és possible usar HTML5 en una pàgina i que aquesta segueixi sent accessible. Per a això s'han d'incloure aquelles característiques d'HTML5 que estiguin àmpliament suportades al moment actual. És possible usar característiques avançades i menys suportades sempre que no es depengui d'elles. És a dir, sempre que es pugui accedir a la pàgina amb un navegador sense suport i no es perdi contingut o funcionalitat important.

Per exemple, es poden usar els nous tipus d'INPUT per aprofitar els avantatges de la validació automàtica en el navegador o el giny (interfície) mostrat per a certs camps. No obstant això, en els navegadors sense suport que interpretin aquests camps com a camps de text normals ha de ser possible usar el formulari sense perdre contingut o funcionalitat bàsica. Per exemple, la validació dels camps es pot replicar en el servidor.

En HTML5 els elements H1 a H6 representen encapçalats de seccions de contingut. No existeixen diferències respecte a versions anteriors d'HTML. Es considera que l'encapçalat H1 és el de major rang i l'encapçalat H6 el de menor rang.

Igual que ocorre en HTML 4, els elements H1- H6 creen noves seccions de contingut de forma implícita. A partir d'aquestes seccions es forma l'outline o mapa de continguts de la pàgina que reflecteix la seva estructura.

Les seccions d'una pàgina es poden crear de forma implícita mitjançant els elements d'encapçalat anteriors o bé de forma explícita mitjançant els elements d'HTML5 de secció de contingut (SECTION, ARTICLE, ASIDE, NAV). Aquestes seccions també s'usen per definir l'outline o mapa de continguts del document.

Com a novetat en HTML 5, el primer encapçalat d'una secció creada amb algun d'aquests elements pot ser de nivell H1, independentment del nivell de l'últim encapçalat usat anteriorment. Això facilita la contribució de continguts de terceres parts, o la inclusió de continguts mitjançant gestors de contingut, perquè no és necessari preocupar-se de l'anidamiento dels encapçalats sempre que aquests continguts s'incloguin dins d'una secció creada explícitament amb algun d'aquests elements (SECTION, ARTICLE, ASIDE, NAV).

En especificació d'HTML5(Obre en nova finestra) es pot consultar informació detallada sobre l'ús d'encapçalats, seccions i generació de l'outline del document.

HTML5 permet incloure vídeo i àudio de forma nativa, sense dependre de plugins externs, mitjançant els nous elements VIDEO i ÀUDIO respectivament.

No obstant això, no tots els navegadors suporten els mateixos codecs de vídeo i àudio i encara no existeix un format estàndard universal, de manera que a dia d'avui és necessari proporcionar diverses versions del mateix arxiu multimèdia en diferents formats. Per a això s'ha d'emprar l'element SOURCE, dins dels elements VIDEO i ÀUDIO, per especificar cadascuna de les alternatives. D'altra banda, per proporcionar subtítols es pot usar el format WebVTT i l'element TRACK també dins dels elements de VIDEO i ÀUDIO.

Com HTML5 no està encara completament suportat en tots els navegadors, és necessari emprar algun reproductor d'HTML5 que de suport als elements VIDEO, ÀUDIO i TRACK d'HTML5 en aquells navegadors que no tinguin suport natiu, normalment mitjançant Javascript, com per exemple, Mediaelement.js(Obre en nova finestra) . A la pàgina web VideoSWS(Obre en nova finestra) podrà trobar una comparativa de reproductors de video per HTML5.

En qualsevol cas, per assegurar que els usuaris puguin accedir al contingut multimèdia, es recomana proporcionar un enllaç per a la descàrrega directa del vídeo o de l'àudio.

Per ampliar informació sobre el contingut multimèdia en HTML 5 es pot consultar l'especificació d'HTML 5 (actualment en estat de Recomanació Candidata) o la “Guia d'Accessibilitat per a Contingut Multimèdia” disponible a l'apartat "Guies Pràctiques" de l'àrea de documentació.

Si, és possible. A pesar que el suport actual dels nous elements de formulari d'HTML5 és encara limitat, és possible usar aquests elements de forma compatible amb els navegadors sense suport.

Els navegadors que no suportin els nous tipus d'INPUT els interpretaran i mostraran com a elements de tipus text (INPUT de tipus text). Es perdran les noves característiques d'HTML5 com la validació automàtica, però sempre es podrà realitzar també mitjançant Javascript o mitjançant validació en el servidor, igual que si es tractessin de formularis HTML4.

Altres elements, com PROGRESS o FICAR, permeten proporcionar un contingut alternatiu en forma de text perquè ho mostrin els navegadors que no els suportin.

Els navegadors sense suport es comportaran com fins ara amb formularis HTML4, mentre que els navegadors moderns s'aprofitaran dels avantatges que aporten les noves característiques dels formularis d'HTML5.

Opcionalment, i mentre HTML5 no estigui àmpliament suportat, es pot emprar alguna llibreria de Javascript (p. ex. Modernizr) que es basen en la detecció del suport de característiques d'HTML 5 i en l'ús d'alternatives equivalents en funcionalitat per als navegadors que no les suportin.

Les metadades obligatòries que han d'incloure's al llarg de tots els documents dels portals són: TITLE, description, keywords i encoding.

L'element TITLE ha d'identificar unívocament cada document, indicant el nom del lloc web i el nom de la pàgina actual “[Nom del lloc web][Nom de la pàgina actual]”.

La metadada keywords ha d'incloure una llista de paraules clau que resumeixi de forma significativa el contingut del document o de la secció a la qual pertany.

La metadada description ha d'incloure una descripció general dels continguts de la secció en la qual es troba el document, encara que és recomanable que aquesta descripció sigui a nivell de pàgina.

La metadada encoding ha d'incloure la codificació dels caràcters dels documents.