accesskey_mod_content

Disponible versió més detallada del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

14 abril 2021

Celebrada la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, el principal òrgan de governança del Pla de Recuperació.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, el principal òrgan de governança del Pla de Recuperació.

L'objectiu de la reunió ha sigut informar sobre el pla dissenyat pel Govern d'Espanya per a la gestió i el desenvolupament dels fons europeus de recuperació Next Generation UE i que suposen per a Espanya la recepció de 140.000 milions d'euros en transferències i crèdits en el període 2021-2026.

El pla, en paraules del president del Govern, és "el més ambiciós de la recent història econòmica d'Espanya" i la major oportunitat per al nostre país des de l'entrada en la Unió Europea.

El Pla de Recuperació contempla l'impuls més important de la nostra història en inversió pública i vé acompanyat d'una agenda de reformes estructurals que van a permetre aconseguir cinc objectius: modernitzar el teixit productiu i l'Administració, impulsar la capacitat de crear ocupacions de qualitat, augmentar la productivitat i el creixement potencial de l'economia, reduir les bretxes socials i de gènere i impulsar l'economia verda.

D'acord amb les directrius europees, les mesures que arreplega el pla establixen quatre eixos de transformació: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere. Estes quatre línies de treball es van a desenvolupar a través de deu polítiques palanca i trenta components que articularan els projectes específics del pla.

El calendari del Pla de Recuperació establix, per al curt termini, promoure la recuperació després de l'emergència sanitària; per al mig termini, impulsar la transformació integral de la nostra economia; i per al llarg termini, aconseguir que Espanya aconseguisca un desenvolupament robust, sostenible i resiliente des del punt de vista economicofinancer, social i mediambiental.

Les 10 inversions clau en la primera fase d'execució del Pla

El  Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència(Obri en nova finestra)  s'articula a través de 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102 són reformes. Les inversions van a mobilitzar prop de 70.000 milions d'euros en el període 2021-2023. Els àmbits verd i digital seran crucials i acapararan el 39% i el 29% de la inversió respectivament; l'educació i la formació obtindran el 10,5% dels recursos i la R+D+i el 7%.

De les 20 principals inversions que es van a desenvolupar en la primera fase del pla, les més rellevants pel seu pressupost són:

 1. Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada, amb uns recursos de més de 13.200 milions d'euros
 2. Programa de Rehabilitació de Vivenda i Regeneració Urbana, amb uns recursos de 6.820 milions d'euros
 3. Modernització de les Administracions públiques, amb 4.315 milions d'euros
 4. Pla de Digitalització de Pimes, més de 4.060 milions d'euros
 5. Full de ruta del 5G, amb quasi 4.000 milions d'euros
 6. Nova Política Industrial Espanya 2030 i Estratègia d'Economia Circular, amb més de 3.780 milions d'euros
 7. Pla Nacional de Competències Digitals, més de 3.590 milions d'euros
 8. Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, amb un import de 3.400 milions d'euros
 9. Desenvolupament del Sistema Nacional de Ciència i Innovació, amb 3.380 milions d'euros
 10. I el desplegament i integració d'energies renovables, amb una inversió de 3.165 milions d'euros.

Reformes clau per a la modernització de l'estructura econòmica i social

El capítol de les reformes que inclou el Pla de Recuperació es basa en la  Agenda 2030(Obri en nova finestra)  de Nacions Unides i en les recomanacions específiques per a Espanya dins del semestre europeu en 2019 i 2020 i abasta aspectes clau per a la nostra economia com el sistema energètic, l'ensenyament, la demografia empresarial i el mercat laboral.

Entre les principals reformes que contempla el pla, es troben:

 1. La modernització i el reforç del Sistema Nacional de Salut
 2. Un nou sistema energètic i desplegament de renovables, amb un full de ruta de l'hidrogen verd
 3. La modernització de la Justícia
 4. La nova economia de les cures
 5. La Llei d'Aigües i pla de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització
 6. La modernització i digitalització de les Administracions Públiques
 7. La política de residus i impuls d'economia circular
 8. L'estratègia de mobilitat sostenible i connectada.
 9. La reforma del sistema nacional de ciència i suport a la innovació
 10. Una nova política de vivenda

Execució immediata del Pla de Recuperació

Pedro Sánchez ha explicat al final de la reunió de la Comissió Interministerial que tot està preparat perquè comencen a desenvolupar-se els primers projectes quan s'aprove el Pla de Recuperació. "Les conseqüències beneficioses del Pla començaran a notar-se des del primer minut de la seua execució", ha assenyalat el president del Govern qui ha insistit que el pla és un projecte de país per a les pròximes dècades i generacions.

El pla va a aportar un creixement addicional d'entorn dos punts percentuals a l'any a partir de 2021, afavorirà la creació de més de 800.000 llocs de treball durant el seu període d'execució i millorarà la vertebració del país mitjançant la fixació de població en tot el territori.

Nova versió del Pla de Recuperació, transformació i Resiliència (PDF)(Obri en nova finestra)

Annexos al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PDF)(Obri en nova finestra)

Font oficial de la notícia(Obri en nova finestra)

 

 • Cooperació interadministrativa
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE