accesskey_mod_content

Espanya desplega la primera versió del seu node eIDAS, integrat amb el DNI-i

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

21 desembre 2016

Logo Comissió Europea

Amb la posada en marxa del node Espanya es convertix en el primer país a tindre un node eIDAS disponible i dona un altre pas cap al compliment de les obligacions establides pel reglament europeu eIDAS, que exigix el reconeixement, en 2018, de les identitats electròniques emeses per altres Estats membres per a l'accés electrònic als servicis públics. 

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública (MINHAFP), a través de Secretaria General d'Administració Digital (SGAD), ha desplegat la primera versió del node eIDAS espanyol, integrat amb el DNI-i.

El node eIDAS és el component d'interoperabilitat que es connecta amb els servicis electrònics i els sistemes d'identificació nacionals, i amb els nodes corresponents d'altres Estats membres, i permet el reconeixement d'identitats electròniques emeses per altres països d'acord amb reglament europeu eIDAS(Obri en nova finestra) .

El node espanyol es basa en la implementació de referència que la Comissió Europea ha desenvolupat de les especificacions tècniques(Obri en nova finestra) que marca el reglament, i utilitza un sistema d'intercanvi de missatges conforme a l'estàndard SAML 2.0. El desenvolupament d'esta implementació de referència s'ha abordat com a part de la infraestructura de servicis digitals d'identitat electrònica ( CEF ID electrònica(Obri en nova finestra) ) prevista en el programa europeu CEF (Connecting Europe Facility).

El programa CEF també ha recolzat, aportant co-finançament, el desplegament del node eIDAS espanyol, a través de l'acció 2014-ÉS-IM-0009, corresponent a la convocatòria d'ajudes del programa CEF Telecom para ID electrònica de 2014. El projecte ha inclòs la validació de la instal·lació del node eIDAS espanyol conforme a les especificacions tècniques marcades pel reglament, validació que ha sigut realitzada pels servicis d'informàtica de la Comissió Europea.

Amb este desplegament Espanya es convertix en el primer país de la Unió a disposar d'un node eIDAS operatiu, la qual cosa li situa en una excel·lent posició per a abordar la integració amb el mateix dels servicis electrònics de les diferents Administracions, i en conseqüència, complir amb l'obligació de permetre als ciutadans de la Unió que puguen utilitzar els seus sistemes d'identificació electrònica nacionals per a l'accés als servicis públics d'altres Estats membres.

  • Identitat i Firma electrònica
  • Interoperabilitat
  • Cooperació interadministrativa
  • Servicis electrònics