Open Knowledge Foundation ja ha publicat el seu Open Data Index 2014, balanç que mostra l'estat en matèria de dades obertes de més de noranta països a tot el món; mesurant els seus esforços d'obertura de la informació en unes temàtiques concretes.

" /> Open Knowledge Foundation ja ha publicat el seu Open Data Index 2014, balanç que mostra l'estat en matèria de dades obertes de més de noranta països a tot el món; mesurant els seus esforços d'obertura de la informació en unes temàtiques concretes." /> PAe - Rànquing internacional del sector de dades obertes: Open Data Index 2014.
accesskey_mod_content

Rànquing internacional del sector de dades obertes: Open Data Index 2014.

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

07 gener 2015

L'entitat independent Open Knowledge Foundation (Obre en nova finestra) ja ha publicat la seva Open Data Index 2014(Obre en nova finestra) , balanç que mostra l'estat en matèria de dades obertes de més de noranta països a tot el món; mesurant els seus esforços d'obertura de la informació en unes temàtiques concretes.

Així, l'Open Data Index avalua a les nacions segons el nivell de disponibilitat i accessibilitat de la informació pertanyent a deu categories principals, les quals inclouen, entre unes altres, despeses governamentals, resultats d'eleccions, horaris de transport i nivell de contaminació mediambiental.

En aquesta edició, l'índex revela que, encara que el sector ha progressat de forma notable, lamentablement la majoria de governs encara no brinden en obert aquesta informació de gran rellevància per a la ciutadania i el teixit empresarial del país. Aquest fet suposa un llast per al sector open data, que segons les estimacions de la companyia McKinsey & Co(Obre en nova finestra) , pot oferir un benefici potencial de 3 bilions de dòlars anuals.

Així, segons les declaracions del president i fundador de l'Open Knowledge Foundation, Rufus Pollock: “Obrir les dades governamentals fomenta la democràcia, la responsabilitat i la innovació. Permet als ciutadans conèixer i exercir els seus drets, oferint beneficis al conjunt de la societat en matèria de transport, educació o salut. En els últims anys, s'ha experimentat un augment en les ajudes al sector open data per part dels diferents governs, però l'Índex d'aquest any ens mostra que aquest progrés queda, en realitat, en mera retòrica”.

Regne Unit, una vegada més, lidera aquest rànquing amb una puntuació total del 96%, seguit molt d'a prop per Dinamarca. cal ressaltar el salt registrat per França que, mentre en l'índex de 2013 ocupava la desè segona posició, en aquesta ocasió ocupa el tercer lloc. Espanya ha obtingut una qualificació del 52%, superant en sis punts la nota de l'exercici anterior.

Una dada favorable és l'increment en el nombre de conjunts de dades obertes en comparació de l'índex de 2013; quan es van registrar 87 datasets, catorze menys que aquest any. No obstant això, el percentatge de conjunts oberts als països enquestats segueix sent massa baix, aconseguit solament el 11% del total.

Gràcies a aquesta iniciativa, és possible dibuixar un mapa global del sector open data, identificant els països pioners i aquells que necessiten una major inversió sobre este tema i, sobretot, localitzant les àrees i temàtiques on existeixen majors obstacles per a l'obertura de la informació.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis