accesskey_mod_content

La Ciberseguretat en el Dia Internacional de la Seguretat de la Informació

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

30 novembre 2022

Hui, Dia Internacional de la Seguretat de la Informació, convé recordar que garantir la ciberseguretat individual i col·lectiva és una qüestió de tots que comença en l'àmbit personal.

El 30 de novimebre és un dia —com ens subratllen tots els especialistes i organitzacions vinculades al sector— per a conscienciar-nos sobre els problemes de seguretat informàtica i, sobretot, per a animar-nos a protegir la nostra privacitat i la informació personal emmagatzemada en els nostres ordinadors com la millor aportació a la seguretat de tots.

Esta efemèride se celebrar des de l'any 1988 baix el nom de “Computer Security Day.” Es tracta d'una iniciativa de l'Association Association for Computing Machinery(Obri en nova finestra) (ACM) —organització que reunix a educadors, investigadors i professionals de la informàtica per a inspirar el diàleg, compartir recursos i abordar els reptes del sector—, amb el propòsit de conscienciar sobre la importància de protegir la informació i les ferramentes que la gestionen.

Este 2022, i coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Seguretat de la Informació, el Centre Criptològic Nacional(Obri en nova finestra) desenvoluparà —del 29 de novembre a l'1 de desembre— les XVI Jornades STIC CCN-CERT / IV Jornades de Ciberdefensa ESPDEF-CERT(Obri en nova finestra) que organitza el Centre Criptològic Nacional per a articular des del major esdeveniment de ciberseguretat nacional: “Un ciberescudo únic per a Espanya”, amb l'objectiu d'aconseguir una protecció integral enfront de tot tipus de riscos i amenaces, construïda baix els principis.

Les Jornades permetran un any més estudiar i analitzar la ciberseguretat des de diferents perspectives. En esta edició, tindran gran protagonisme les amenaces i tendències del ciberespai en diferents àmbits, el cibercrimen, la Xarxa Nacional de SOC, l'Esquema Nacional de Seguretat, els productes i tecnologies de Ciberseguretat, la Intel·ligència Artificial, les tecnologies quàntiques i el 5G, i la seguretat industrial.

L'Institut Nacional de Ciberseguretat posa a la disposició dels ciutadans(Obri en nova finestra) , professorat, pares, menors(Obri en nova finestra) i empreses(Obri en nova finestra) una sèrie de guies, consells i bones pràctiques en seguretat de la informació i dels sistemes que la gestionen. A més, a través del número de telèfon telèfon 017(Obri en nova finestra) es pot accedir per a atendre els dubtes i problemes de ciberseguretat que li sorgisquen en fer ús de dispositius informàtics i navegar per Internet.

La importància de la cultura de ciberseguretat

La Llei 36/2015, de Seguretat Nacional(Obri en nova finestra) , arreplega la importància de promoure una Cultura de Seguretat Nacional «que afavorisca la implicació activa de la societat en la seua preservació i garantia, com a requisit indispensable per al gaudi de la llibertat, la justícia, el benestar, el progrés i els drets dels ciutadans». A més, i en este 2021, el Consell de Ministres va aprovar el Pla Integral de Cultura de Seguretat Nacional(Obri en nova finestra) , que pretén desenvolupar accions per a —com a ciutadans i societat—conscienciar-nos que la seguretat és una condició imprescindible per al creixement de l'ésser humà i el normal desenvolupament de la nostra vida quotidiana; la protecció del qual requerix  l'esforç i la coresponsabilitat de tots.

D'altra banda, l'Estratègia Estratègia de Seguretat Nacional 2021(Obri en nova finestra) és el marc de referència per a desenvolupar la política de Seguretat Nacional. En ella s'indica que, entre les amenaces i desafiaments als quals hem de fer front, les ciberamenazas constituïxen una de les de major perillositat i impacte, en gran mesura per l'alta vulnerabilitat del ciberespai, del que la societat fa un ús extensiu i generalitzat.

Des d'esta evidència, l'Estratègia Estratègia Nacional de Ciberseguretat 2019(Obri en nova finestra) aborda tots els aspectes que envolten a este transcendental àmbit de la Seguretat nacional,  i assenyala que la tecnologia i les infraestructures que formen part del ciberespai són elements estratègics i transversals a qualsevol activitat.

Per tot açò, contribuir a la promoció d'un ciberespai segur i fiable, des d'un enfocament multidisciplinari que abaste aspectes més enllà dels purament tècnics, és una tasca que ha de partir del coneixement i comprensió de les amenaces a les quals ens enfrontem, incloent aquelles que són noves i emergents.

Entre altres mesures, l'Estratègia Nacional de Ciberseguretat 2019 també preveu la creació del Fòrum Nacional de Ciberseguretat(Obri en nova finestra) , que va entrar en funcionament al juliol de 2020 i que integra, entre uns altres, a representants de la societat civil, experts independents, sector privat, l'acadèmia, associacions i organismes sense ànim de lucre. Tots junts amb una finalitat: potenciar i crear sinergies públic privades, particularment en la generació de coneixement sobre les oportunitats i amenaces per a la seguretat en el ciberespai. Entre els grups de treball derivats este espai de col·laboració públic-privada, un d'ells està orientat a fomentar una cultura de Ciberseguretat que incremente el compromís social amb la ciberseguretat.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat