accesskey_mod_content

Publicat l'Informe Anual del sector de les TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals 2020

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

26 febrer 2021

El Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información (ONTSI) ha elaborado la edición 2020 del informe anual del sector de las TIC, los medios y servicios audiovisuales. 

L'Informe Informe Anual del sector de las TIC, los medios y los servicios audiovisuales 2020(Obre en nova finestra) , (que es va publicar acompanyat d'una Presentació(Obre en nova finestra) ), muestra las principales características estructurales del sector, su desarrollo en 2019 y su evolución en los últimos 6 años. Para ello analiza diversos indicadores clave como el número de empresas que lo componen, la cifra de negocio y el empleo generado, así como las inversiones realizadas. Estos indicadores clave se complementan con otros de carácter económico como el valor añadido que genera el sector, el comercio exterior, la inversión extranjera directa en el sector y la inversión realizada por empresas españolas del sector en el extranjero.

El sector TIC

El sector TIC de España ha experimentado durante 2019 un comportamiento positivo en todos los indicadores que se tienen en cuenta en este informe: número de empresas, cifra de negocio, personal ocupado, inversión realizada y Valor Añadido Bruto generado.

El nombre d'empreses del sector TIC ha crescut en 2019 de forma similar a l'any anterior (+3,4%), arribant a les 25.905 empreses. Les empreses del sector dedicades a la prestació de serveis TIC són les que tenen major pes (96,5%) i el seu augment (+3,4%) es reflecteix en el creixement global del sector. Les empreses de totes les branques dins de la prestació de serveis (activitats informàtiques, comerç i telecomunicacions) han augmentat en nombre. Les empreses de fabricació TIC han augmentat en menor mesura (+1,8%).

La xifra de negoci del sector TIC va créixer en 2019 un 3,9% fins als 95.473 milions d'euros. D'aquesta manera, continua la tendència de creixement dels últims anys. La majoria de la facturació correspon als serveis TIC (95,8%), que han experimentat un augment del 4,1%, mentre que la facturació de la fabricació TIC, amb un pes del 4,2%, s'ha ralentit notablement, creixent un 0,6%.

La ocupació en el sector TIC va créixer en 2019 un 5,5%, la qual cosa permet continuar la tendència positiva que marca el període 2014-2019. En concret, el sector empra a 446.881 persones. L'ocupació en les activitats informàtiques, la branca del sector que empra a un major nombre de treballadors, ha experimentat un creixement del 7,7%. La nota negativa és el descens, per quart any consecutiu, de l'ocupació en les telecomunicacions ( 1,4%).

La inversión del sector TIC y de los Contenidos crece en 2019 un 10,3%, recuperándose así de la caída sufrida en 2018. La inversión en la rama de actividades informáticas vuelve a caer (-1,1%). En el subsector del comercio al por mayor TIC, la inversión se incrementó un 75,5%. En el de telecomunicaciones creció un 8,7%.

El Valor Afegit Brut del sector TIC en 2019 va registrar un valor de 40.211 milions d'euros, després d'un creixement del 2,7%. Les activitats informàtiques i les telecomunicacions són els subsectors que més aporten a aquesta xifra, el pes global de la qual sobre el PIB nacional és de el 3,23%.

El sector de les TIC, els mitjans i serveis audiovisuals

En 2019, el nombre d'empreses del sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals continua creixent en 2019 (2,2%), però redueix el ritme respecte als últims anys. En total, el sector està format per 35.884 empreses. En concret, el nombre d'empreses del sector TIC ha crescut un 3,4%, mentre que les del sector dels Mitjans i els serveis audiovisuals s'han reduït un 0,6%.

Del mismo modo que el número de empresas, la cifra de negocio del sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales mantiene la tendencia de crecimiento en 2019, con un aumento del 4,7% hasta los 120.566 millones de euros. La facturación del sector de los Medios y los servicios audiovisuales crece un 7,9%, doblando el incremento del sector TIC (+3,9%).

La ocupació en el sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals també augmenta en 2019 (+4,6%), encara que a menor velocitat que l'any anterior (+7,3%). El personal ocupat en el sector se situa en les 557.504 persones. D'aquesta manera continua la tendència positiva dels últims anys.

En línia amb els altres indicadors, la inversió en el sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals d'Espanya creix en 2019 un 7,2% fins als 18.429 milions d'euros. D'aquesta manera, reprèn la senda del creixement després d'una caiguda del 8,1% en 2018.

El Valor Afegit Brut a preus de mercat del sector de la Informacions i Comunicacions  en 2019 és de 42.480 milions d'euros després d'un increment de el 2,7%. Malgrat la ralentització del creixement respecte a 2018 (+5,2%), aquest indicador manté la tendència de positiva experimentada en els últims anys. El pes respecte al PIB del país és de el 3,41%.

El Valor Afegit Brut a preus de mercat de el sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals aconsegueix en 2019 un valor de 48.295 milions d'euros en créixer també un 2,7%. El seu pes sobre el PIB nacional és de el 3,88%.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns