accesskey_mod_content

El Govern invertirà 11.000 milions d'euros per a la digitalització de pimes i de l'Administració Pública, i per a reforçar les competències digitals del conjunt de la població entre 2021 i 2023

28 gener 2021

El president del Govern presenta tres nous plans per al desplegament de l'Agenda Espanya Digital 2025, presentada al juliol de 2020. Entre ells el Pla de Digitalització de les Administracions Públiques comptarà amb una inversió de 2.600 milions d'euros per a avançar cap a una Administració més senzilla, àgil i eficient per al ciutadà, dels quals almenys 600 es destinaran a comunitats autònomes i corporacions locals.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar ahir tres plans centrals de l'Agenda Espanya Digital 2025: el Pla de Digitalització de Pimes, el Pla de Digitalització de les Administracions Públiques i el Pla Nacional de Competències Digitals. Els tres plans comptaran amb una inversió pública prevista de més d'11.000 milions d'euros per als pròxims tres anys amb l'objectiu d'impulsar les reformes i transformacions necessàries per a avançar en el procés de digitalització d'Espanya i cap a una economia més resiliente i inclusiva. L'acte ha explicat també amb la intervenció de la vice-presidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

Imatge Espanya digital 2025 - Planes de Digitalització

Amb l'aprovació d'estos tres plans, inclosos dins dels principals eixos estratègics contemplats tant en l'Agenda Espanya Digital 2025 com en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el Govern continua donant passos avance en la seua aposta per la digitalització com una de les palanques de canvi per a la recuperació de l'economia, del teixit productiu i l'ocupació, així com per la transformació digital de l'Administració.

Al desembre de 2020 ja es van presentar altres tres plans per a impulsar el desplegament de l'Agenda Espanya Digital 2025. En concret, el Pla de Connectivitat, amb una inversió pública de més de 2.300 milions d'euros fins a 2025; l'Estratègia d'Impuls al 5G, que mobilitzarà 2.000 milions de fons públics fins a 2025, i l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial amb una inversió pública d'altres 600 milions d'euros en el període 2021-2023.
Eixes iniciatives, sumades als plans aprovats hui, preveuen una mobilització de més de 15.400 milions d'euros en inversions públiques, que seran finançats pels fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Un terç del pressupost del Pla de Recuperació està destinat a l'impuls de la digitalització, que és un dels seus quatre eixos transversals al costat de la transició ecològica, la igualtat de gènere i la cohesió territorial i social.

Pla de Digitalització de les Administracions Públiques

El Pla de Digitalització de les Administracions Públiques és un dels elements principals del component 11 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de modernització de les Administracions Públiques.

Este Pla preveu mobilitzar una inversió pública de, almenys, 2.600 milions d'euros per als pròxims tres anys, dels quals almenys 600 milions aniran destinats específicament a les comunitats autònomes i corporacions locals per al desenvolupament de servicis públics digitals en tot el territori. L'objectiu del Pla és el de millorar l'accessibilitat dels servicis públics als ciutadans i empreses amb totes les garanties per a la protecció de les dades personals i de les empreses, superar les bretxes digitals socials i territorials i impulsar l'eficiència de les administracions públiques mitjançant la digitalització d'importants àmbits tractors com la Sanitat, la Justícia, o les polítiques d'Ocupació, els servicis consulars o l'administració territorial en matèria d'inclusió.

Els projectes d'alt impacte en la digitalització del Sector Públic comptaran amb una inversió d'1.040 milions d'euros. Per exemple, en matèria de Sanitat es reforçarà la interoperabilitat per a la gestió de la informació de les diferents Comunitats Autònomes que permeten millorar el servici, aplicar intel·ligència artificial a l'anàlisi de dades i afrontar emergències sanitàries; en l'àmbit judicial, el Ministeri de Justícia ha elaborat el Pla Justícia 2030 per a millorar els servicis digitals per a ciutadania, empreses i col·lectius i avançar a una gestió judicial sostenible en el temps; i en matèria d'Ocupació es milloraran els sistemes d'informació que donen suport a les prestacions per desocupació i a les polítiques d'activació per a l'ocupació. Tot açò, amb les adequades garanties per als drets de la ciutadania i les empreses en matèria de dades.

Amb este Pla, s'avança cap a una Administració del Segle XXI en incloure reformes i inversions que milloraran tant els procediments administratius com les competències digitals i els recursos disponibles. El sector públic de les diferents administracions servirà com a punt de suport i palanca de les grans transformacions que Espanya requerix en l'àmbit digital. Este programa recolzarà, a més, la transformació digital de les Administracions autonòmiques i locals, de forma consistent a les directrius marcades per a l'Administració General de l'Estat en este període.

El Pla augmentarà l'eficiència de les Administracions Públiques, mitjançant el reforç dels mitjans i servicis compartits, generant així una sèrie de sinergies i estalvis de costos molt significatius que asseguren la sostenibilitat de les inversions i proporcionen més mitjans i instruments per a la consecució dels objectius de resiliència, canvi climàtic, medi ambient, transició digital, salut pública i cohesió territorial.      

A més, i en coherència amb el Pla de Connectivitat i Infraestructures Digitals, una millor connectivitat digital en els centres públics afavorirà la millor prestació dels nous servicis que arreplega este Pla de Digitalització de les Administracions Públiques com, per exemple, la telemedicina.

Per a açò, el Pla s'estructurarà en tres eixos d'actuació:

  1. Transformar digitalment l'Administració amb iniciatives trasversales per al desplegament de servicis públics eficients, assegurances i fàcils d'utilitzar i per a la generalització de l'accés a les tecnologies emergents.
  2. Desplegar projectes tractors de digitalització, per exemple, en els àmbits de Sanitat, Justícia o Ocupació.
  3. Recolzar la digitalització de les administracions territorials, Comunitats Autònomes i Entitats Locals.

Mesures clau del Pla de Digitalització de les Administracions Públiques:

  • App Factory: Una iniciativa per a potenciar el desenvolupament d'aplicacions mòbils de qualitat amb les quals millorar l'accés als servicis públics, acostar l'Administració a la ciutadania i facilitar una relació més fluïda i pròxima. L'objectiu és que a la fi de 2025 la mitat dels servicis públics estiguen disponibles en app mòbils.
  • Administració en un Clic: Facilitarà a ciutadans i empreses l'accés a la informació i als servicis públics digitals de l'Administració General de l'Estat. Una mesura que evitarà la dispersió d'informació i que reduirà barreres a la consulta d'informació i la utilització dels servicis.
  • GobTechLab: La iniciativa posarà en marxa un laboratori d'innovació de l'Administració General de l'Estat per a millorar l'experiència en l'ús dels servicis públics digitals a través de la participació ciutadana, la creació col·laborativa i la innovació en servicis públics. Este projecte contempla el desenvolupament d'un espai obert on experimentar servicis públics amb ciutadans i empreses i arreplegar les seues opinions o suggeriments per a la millora dels mateixos. Els principals àmbits d'aplicació seran les tecnologies emergents com la IA, analítica de la dada i blockchain.

Descarrega el Pla de Digitalització de l'Administració Pública(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

 

  • Cooperació interadministrativa
  • Interoperabilitat
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE