accesskey_mod_content

Convocats els ‘Premis Protecció de Dades 2023’

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

25 maig 2023

L'AEPD convoca estos premis per a reconéixer les millors pràctiques en la difusió del dret a la protecció de dades.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha convocat els ‘Premis Protecció de Dades Personals 2023’(Obri en nova finestra) Esta edició inclou les següents categories:

  • Emprenedoria en protecció de dades personals ‘Ángela Ruiz Robles’;
  • Iniciatives i bones pràctiques per a una major protecció de les dones enfront de la violència digital;
  • Proactividad i bones pràctiques en el compliment del RGPD i la LOPDGDD;
  • Comunicació;
  • Bones Pràctiques Educatives i Protecció de Dades Personals per a un ús responsable i segur d'internet pels menors;
  • Investigació en protecció de dades personals ‘Emilio Aced’ i
  • Difusió del dret fonamental a la protecció de dades en xarxes socials, de nova creació.

L'Agència vol reconéixer amb estes set categories el treball realitzat per a difondre este dret fonamental en àmbits com l'educatiu, l'empresarial, la investigació cientificotècnica, les xarxes socials, el realitzat per Administracions Públiques, els mitjans de comunicació, així com les bones pràctiques d'entitats públiques i privades per a la protecció de les dones enfront de la violència digital.

El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 15 d'octubre.

L'Obri Premi d'Emprenedoria en protecció de Dades Personals ‘Ángela Ruiz Robles’(Obri en nova finestra) , dotat amb 3.000 euros, té per objecte premiar el desenvolupament d'una activitat empresarial, producte o servici original, creatiu, innovador i amb impacte social en relació amb la protecció de dades i la garantia dels drets i llibertats de les persones. Així mateix, el jurat podrà proposar la concessió d'un accésit dotat amb 1.500 euros.

En esta edició s'han prioritzat, entre unes altres, aquelles activitats relatives a l'aplicació de la responsabilitat proactiva establida en el Reglament General de Protecció de Dades ( RGPD ) i la gestió dels riscos quan s'utilitzen tecnologies disruptives; que tracten sobre categories especials de dades; tractaments considerats d'alt risc o que afecten a una part significativa de la societat o a grups més exposats com a menors, persones amb discapacitat o persones en situacions de violència de gènere o assetjament.

L'Obri Premi a les Iniciatives i bones pràctiques per a una major protecció de les dones enfront de la violència digital(Obri en nova finestra)  està orientat a reconéixer una activitat, producte o servici de l'àmbit públic o privat destinat a la sensibilització i prevenció de les diferents formes de violència digital per raó de gènere.

Es valoraran especialment les aplicacions, guies, ferramentes o materials que les entitats públiques o privades desenvolupen per a previndre la violència digital de gènere, tant en l'àmbit dels menors com de persones adultes.

El premi consistirà en una dotació econòmica de 3.000 euros (1.500 per a l'accésit) si el projecte guanyador correspon a una persona física o entitat privada. En el cas que la candidatura guanyadora del premi o l'accésit anara una entitat pública, es concedirà una menció honorífica.

L'Obri Premi a la proactividad i bones pràctiques en el compliment del RGPD i la LOPDGDD(Obri en nova finestra)  reconeix les accions dutes a terme per a complir amb RGPD l'i la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals ( LOPDGDD ) que contribuïsquen a reforçar les garanties del dret a la protecció de dades. A l'hora de valorar candidatures es tindran en compte les propostes que presenten una especial dificultat per als subjectes obligats per incloure tractaments de dades d'alt risc. El premi, que consistix en una menció honorífica, es convoca en dos modalitats:

  1. Bones pràctiques posades en marxa per empreses, associacions i fundacions de el sector privat.
  2. Bones pràctiques d'institucions, entitats, organismes, òrgans i departaments de el sector públic.

L'Obri Premie Comunicació de Protecció de Dades(Obri en nova finestra) , que inclou una dotació de 3.000 euros per al premi i 1.500 euros per a l'accésit, té per objecte reconéixer els treballs periodístics de mitjans de comunicació que suposen una aportació destacada a la difusió i promoció dels principis de protecció de dades entre els ciutadans i/o fomenten la conscienciació d'els qui manegen informació personal.

Podran optar al mateix els treballs individuals difosos en un mitjà de comunicació −com un editorial, notícia, reportatge, o programa de radi o televisió− o els projectes periodístics i campanyes audiovisuals que definisquen un compromís editorial amb la promoció de la protecció de dades. Així, les candidatures podran ser presentades tant per periodistes (pels seus treballs publicats en un mitjà de comunicació) o pel mitjà de comunicació, incloent els blogs integrats en els mateixos, com una campanya global. Els treballs i accions presentades han d'haver-se difós entre el 18 de novembre de 2022 i el 15 d'octubre de 2023.

En esta edició dels Premis de Comunicació es prioritzaran els treballs que hagen contribuït a difondre en major mesurada la protecció de dades des d'un plànol social, les accions arreplegades en el Pla de Sostenibilitat de l'Agència i les guies, materials i ferramentes realitzades per este organisme.

L'Obri Premi a les Bones pràctiques educatives en privacitat i protecció de dades per a un ús responsable i segur d'internet pels menors(Obri en nova finestra)  té per objecte premiar l'adopció de bones pràctiques que promoguen el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades entre els alumnes d'Educació Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional, i que contribuïsquen a conscienciar als alumnes sobre el valor de la privacitat i l'ús responsable de la informació personal que compartixen en internet, tant pròpia com de tercers.

El guardó −al que poden presentar-se projectes, accions de promoció i conscienciació, tallers o materials de difusió, entre uns altres− es convoca en dos modalitats:

  1. Bones pràctiques i projectes duts a terme per centres d'ensenyament públics, concertats i privats d'Educació Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional durant el curs 2022-2023. El premi inclou una dotació de material escolar per valor de 3.000 euros.
  2. Compromís de persones, institucions, organitzacions i associacions, públiques o privades, que s'hagen distingit de manera destacada en el impuls i la difusió de l'ús segur d'internet entre els menors. Este guardó és honorífic.

L'Obri Premi d'Investigació en protecció de dades personals ‘Emilio Aced’(Obri en nova finestra) , que inclou un premi de 3.000 euros i un accésit d'1.500 euros, reconeix treballs i projectes realitzats en el context de la investigació cientificotècnica en el qual s'estudien, analitzen o desenvolupen de forma pràctica els principis de protecció de dades.

Es consideraran especialment els treballs relatius a l'aplicació de la responsabilitat proactiva establida en el RGPD i la gestió dels riscos en tecnologies disruptives, aquelles que tracten sobre categories especials de dades, tractaments d'alt risc o que afecten a una part significativa de la societat o grups més exposats a situacions de violència de gènere o altres situacions d'assetjament.

Finalment, el recentment creat Premi a la difusió del dret fonamental a la protecció de dades en xarxes socials(Obri en nova finestra) , que també comprèn un premi de 3.000 euros i un accésit d'1.500 euros, reconeixerà aquells perfils en xarxes socials que s'hagen caracteritzat pel ferm compromís en la promoció i difusió del dret a la protecció de dades.

En esta categoria es prioritzaran aquells que hagen contribuït a difondre en major mesurada la protecció de dades des d'un plànol social, tant entre els ciutadans com entre aquells que tracten dades, així com aquells que hagen ajudat a difondre les accions arreplegades en el Pla de Sostenibilitat de l'Agència o les seues campanyes, guies, materials i ferramentes.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Seguretat