accesskey_mod_content

L'INCIBE va gestionar gairebé 119.000 incidents en ciberseguretat en 2022

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

24 abril 2023

Según su último informe de Balance de Ciberseguridad, el instituto dependiente del MAETD ha gestionado un 9% más de incidencias respecto al año anterior.

L'Institut Institut Nacional de Ciberseguretat d'Espanya(Obre en nova finestra)  (INCIBE), órgano dependiente del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, a través de la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, ha publicado su último Balance de Ciberseguridad 2022. En él, se destaca que se han gestionado un total de 118.820 incidentes de ciberseguridad a lo largo del año pasado, casi un 9% más respecto al año anterior. Desde el INCIBE se prevé que “los incidentes siguen creciendo de manera continuada”.

Les dades de l'informe, recollits per el Centre de Resposta a Incidents de Seguretat (INCIBE-CERT), revelen que 110.294 incidents van afectar a la ciutadania (48%) i les empreses (52%). Els quals es van ocasionar per una filtració de dades (sensibles, protegits o confidencials que són robats per una persona no autoritzada) o a causa de certes vulnerabilitats de sistemes tecnològics (feblesa d'un sistema que pot posar en risc la seva seguretat). També, es van veure afectats 546 operadors crítics i essencials i altres 7.980 persones dins de la Xarxa Acadèmica (87% són incidents relacionats amb sistemes vulnerables).

L'informe posa de manifest la importància de conèixer els riscos per intentar bloquejar els incidents al més aviat possible i evitar així que es propaguin. Els incidents més freqüents han estat els fraus online, començant amb 16.902 incidents per phishing (correu electrònic que simula ser una entitat legítima amb l'objectiu de robar informació privada, realitzar un càrrec econòmic o infectar el dispositiu), 14.000 per malware (programari maliciós que duu a terme accions com a extracció de dades o un altre tipus d'alteració d'un sistema) i 448 incidents per ransomware (segrest de dades d'un dispositiu). Encara que s'han aconseguit tancar 654 botigues fraudulentes durant l'any 2022, encara queda molt camí per davant amb el contingut abusiu (pornografia infantil, delictes d'odi, ciberassetjament…) que han gestionat més de 5.000 incidents.

La Cultura de Ciberseguretat és un dels principals reptes i objectius de la Llei de Ciberseguretat 5G

El 017 es un número de teléfono de ayuda en ciberseguridad que el INCIBE ha puesto en marcha a través de los fondos del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia para favorecer la Cultura de Ciberseguridad sostenible para ciudadanía y empresas que se engloba en la «Ley de Ciberseguridad 5G», incluida como una de las reformas del Componente 15 del Plan dedicado a «Conectividad digital, impulso de la ciberseguridad y despliegue del 5G».

Aquest servei, totalment gratuït i confidencial, té un horari disponible tots els dies de dilluns a diumenge, concretament des de les 8 d'el matí fins a les 11 de la nit. Està gestionat per un grup de professionals experts que ofereixen assessorament tècnic, psicosocial i legal.

A través d'aquest nombre, se centralitzen els serveis d'atenció telefònica que ofereix INCIBE relacionats amb dubtes o consultes sobre ciberseguretat, privadesa, protecció de dades, confiança digital, ús segur/segur i responsable d'Internet i de la tecnologia.

Aquesta línia d'ajuda en ciberseguretat suposa un increment en els mecanismes de resposta a través de serveis i accions coordinades de resposta. D'aquesta manera, es pretén millorar els serveis d'alerta primerenca i vigilància de ciberamenazas i desenvolupar solucions per a la millora dels serveis públics de ciberseguretat.

Així, les consultes plantejades en el número de telèfon 017 i els seus diferents canals de contacte van ajudar a augmentar el nivell de prevenció de la societat en temes de ciberseguretat amb més de 67.300 consultes (un 55% de les trucades van ser per prevenir un incident, mentre que l'altre 45% va ser per solucionar-ho) al llarg de l'any 2022. En concret, 44.331 per via telefònica, 17.014 a través dels canals de xat de WhatsApp (90​0 116 117) i Telegram ( @INCIBE017 ), i 5.977 mitjançant el  formulari web(Obre en nova finestra) .

En el balanç de INCIBE també es mostra una preocupació per la privadesa i la reputació a les xarxes socials i Internet (32,4%), els fraus online (14%) i el ciberassetjament escolar (10,1%). Incloent el sexting, la protecció de dispositius, els continguts perjudicials i la mediació parental, entre altres temàtiques.

Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) i la Internet Segura for Kids (IS4K)

Per obtenir més informació sobre la seguretat en Internet, el INCIBE compta amb l'espai  Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI)(Obre en nova finestra) . Aquest portal inclou avisos per estar al dia amb les últimes alertes de seguretat i un blog amb articles que ofereixen informació sobre els problemes de seguretat i consells per evitar les amenaces que poden existir en navegar per Internet. A més a la web, es poden trobar històries reals que han succeït i molts altres recursos pràctics com a tallers, guies, eines, tests, jocs interactius…

En referencia a los menores y su entorno, el INCIBE también dispone un Centro de Seguridad en Internet denominado  Internet Segura for Kids(Obre en nova finestra)  (IS4K). El seu objectiu és proporcionar un ús segur/segur i responsable d'Internet i les noves tecnologies entre les nenes, els nens i la joventut.

Aquest espai ofereix programes, jocs i eines d'aprenentatge per fomentar el coneixement en aquesta matèria (més de 100 mil persones formades), un blog amb notícies d'actualitat, consells i casos reals i desenvolupa diverses activitats, cursos i jornades de ciberseguretat com el Dia d'Internet Segura (amb la participació de més de 32.000 alumnes espanyols).

Dins de les seves moltes funcions, es destaquen la sensibilització i promoció de campanyes, iniciatives i programes per tot l'àmbit nacional; atorgar formació a la gent jove, la infància, les famílies, el professorat i grups de professionals relacionats amb els menors; reduir la disponibilitat de determinats continguts sexuals en Internet. Les campanyes publicitàries de conscienciació desenvolupades en mitjans digitals, televisió i altres mitjans de comunicació han aconseguit arribar a més de 38,7 milions de persones.

En el blog d'IS4K es constata que la gent jove i els menors desconeixen els riscos de navegar en Internet. Alguns dels casos reals que apareixen són l'ús d'una targeta de crèdit sense donar-se compte en acceptar comprar roba per a un avatar en el videojoc de Fortnite, compartir vídeos no desitjats en la plataforma d'adults de Onlyfans​ mentre van d'una pàgina a una altra o donar dades personals a una persona desconeguda a través de la xarxa social de Discord fer clic en missatges desconeguts.

Per a més informació sobre qüestions relacionades amb ciberseguretat, pot contactar amb el INCIBE a través de cadascun dels canals esmentats amb anterioritat o consultar la seva pàgina web​.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat