accesskey_mod_content

El Consell i el Parlament Europeu arriben a un acord sobre les propostes relatives a la digitalització de la cooperació judicial i l'accés dels ciutadans a la justícia

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

30 juny 2023

La Presidència i el Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre dos actes legislatius de la UE que digitalitzaran els sistemes judicials de la UE i augmentaran la seua accessibilitat i eficàcia.

Los ciudadanos y sus representantes podrán comunicarse con las autoridades competentes en los procedimientos transfronterizos en la UE a través de un punto de acceso electrónico europeo, enviando sus solicitudes y recibiendo sus respuestas por vía electrónica. Las autoridades también podrán comunicarse entre sí e intercambiar datos relativos a los casos en materia civil, mercantil y penal a través de canales digitales seguros y fiables.

Una vegada adoptades, les noves normes milloraran els procediments judicials transfronterers al:

  • Possibilitar la participació de les parts i altres persones pertinents en les audiències civils, mercantils i penals mitjançant videoconferència o altres tecnologies de comunicació a distància.
  • Establir un punt d'accés electrònic europeu a través del com les persones físiques i jurídiques puguen presentar reclamacions.
  • Enviar i rebre informació pertinent i comunicar-se amb les autoritats competents
  • Acceptar comunicacions i documents en format electrònic de persones físiques i jurídiques.
  • Reconocer documentos con firmas o sellos electrónicos, promover el pago de tasas por medios electrónicos.

Context i següents etapes

Actualmente, no siempre se utilizan los medios digitales para la comunicación entre las autoridades en los asuntos civiles, mercantiles y penales transfronterizos. Esto se debe a la ausencia de canales de comunicación digital seguros y fiables o al no reconocimiento de documentos, firmas y sellos electrónicos.

A més, en casos de força major, com la pandèmia de Covid-19, el funcionament normal dels sistemes judicials dels Estats membres també pot veure's afectat. La continuïtat del funcionament dels òrgans jurisdiccionals en tals situacions exigirà una ferramenta digital amb normes satisfactòries en matèria de seguretat i drets fonamentals.

Las propuestas legislativas de la UE que el Consejo y el Parlamento Europeo han acordado provisionalmente no establecen nuevos procedimientos europeos, sino que crearán el marco jurídico necesario para facilitar la comunicación electrónica en el contexto de los procedimientos de cooperación judicial transfronteriza en materia civil, mercantil y penal.

La Comissió va adoptar l'1 de desembre de 2021 la proposta de Reglament sobre la digitalització de la cooperació judicial i de l'accés a la justícia i la proposta de Directiva d'acompanyament. El Consell va acordar la seua posició negociadora en la sessió celebrada el 9 de desembre de 2022.

L'acord haurà de ser confirmat pels representants dels Estats membres abans de la seua adopció tant pel Consell com pel Parlament Europeu.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Ciutadà
  • Interoperabilitat i Normalització
  • Cooperació interadministrativa